Koortsachtige zoektocht naar overlevenden op Java
YOGYAKARTA – Reddingswerkers hebben zondagochtend vroeg in de Indonesische stad Yogyakarta en in de omgeving hun zoektocht naar overlevenden van de aardbeving van zaterdag hervat. Ook zoeken zij naar doden en gewonden die onder de puinhopen van de ingestorte gebouwen liggen. Het zoeken kon in de nachtelijke uren niet doorgaan omdat de elektriciteit is uitgevallen.
Het Indonesische ministerie van Sociale Zaken heeft het voorlopige dodental van de aardbeving op Java toch weer naar boven bijgesteld tot 4611. Volgens een woordvoerder was er sprake van een interne communicatiefout, waardoor ook het bijgestelde aantal van 3875 de ronde deed. “Het probleem is opgelost”, verzekerde de zegsman.
De Indonesische autoriteiten stellen na natuurrampen geregeld de aantallen doden bij en veel berichten blijven elkaar tegenspreken. Dat is vaak het gevolg van verkeerde tellingen en steeds verschillende instanties die er uitspraken over doen.
Inmiddels is de hulpverlening uit het buitenland op gang gekomen. Op de luchthaven van Yogyakarta arriveerden vluchten met hulpverleners en hulpgoederen. Tal van landen hebben al toezeggingen gedaan over het sturen van geld, goederen en mensen.
De afdelingen van Artsen zonder Grenzen in België en Frankrijk hebben teams van onder anderen artsen naar het gebied rond Yogyakarta gestuurd. Dat heeft een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen Nederland zondag laten weten.
België stuurt twee teams. Het ene van tien personen bestaat uit drie artsen, twee psychologen en een chirurgisch team die reeds in Indonesië waren. Een ander team van vijf personen is uit Brussel vertrokken en hoopt zondagavond in het rampgebied aan te komen. Van dat team maken twee mensen deel uit die gespecialiseerd zijn in de hulpverlening aan mensen die door een aardbeving vast komen te zitten en daardoor een vergiftiging hebben opgelopen.
Militairen
Vice-president Yussuf Kalla is zondag aangekomen in het rampgebied. Hij zei tegen verslaggevers dat er onvoldoende medicijnen beschikbaar zijn voor de overlevenden. Hij kondigde aan dat de regering 50.000 militairen naar het gebied stuurt om te helpen bij de bergings- en reddingswerkzaamheden.
Overlevenden van de aardbeving hebben de nacht van zaterdag op zondag buiten doorgebracht uit vrees voor naschokken. Velen hadden plastic noodtentjes opgezet op straat, in rijstvelden en zelfs op begraafplaatsen. Veel slaap kregen zij niet omdat het de hele nacht regende.
Op straat lagen zondag nog steeds honderden gewonden omdat er in de ziekenhuizen niet genoeg plaats is om alle gewonden op te vangen. Ook zijn nog niet alle zwaargewonden geholpen omdat er niet voldoende gespecialiseerde artsen en chirurgen zijn.
Ziekenhuizen
De gouverneur van Yogyakarta heeft gezegd dat een aantal gewonden naar ziekenhuizen buiten de regio moet worden gebracht. Volgens de meest recente berichten van het Rode Kruis zijn er zeker 55.000 gewonden en hebben meer dan 100.000 mensen het dak boven hun hoofd verloren.
De overlevenden hebben volgens hulpverleners behoefte aan waterdichte tenten, voedsel en medicijnen. Velen hebben al 24 uur niets gegeten. Ook is er behoefte aan lijkzakken.
De luchthaven van Yogyakarta is nog steeds gesloten voor commerciële vluchten wegens beschadigingen aan de start- en landingsbaan. Maar zondag landden er wel vliegtuigen met hulpgoederen en hulpverleners.
Tienduizenden
Hulporganisaties vrezen dat de aardbeving op Java tienduizenden slachtoffers heeft gemaakt. In de zwaar getroffen stad Bantul zou naar schatting 80 procent van de huizen zijn verwoest.
In omliggende dorpen zou het percentage verwoeste woningen zelfs 90 procent bedragen, aldus de internationale hulporganisatie Oxfam. Veel huizen zijn van baksteen gemaakt met zware daken erop. Vele duizenden slachtoffers liggen mogelijk nog onder de puinhopen.
Nederlander
Bij de aardbeving op het Indonesische eiland Java zaterdag is een Nederlander omgekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit zondagochtend bevestigd. Het ministerie maakt geen details over de overleden persoon bekend. Een woordvoeder zei dat de familie is ingelicht.
Dagblad De Telegraaf schreef zondag dat het zou het gaan om een 55-jarige galeriehouder uit Bantul. De man zou in een ziekenhuis in Yogyakarta zijn overleden. Het ministerie heeft geen verdere meldingen van vermiste of gewonde Nederlanders gekregen. “Er zijn geen openstaande meldingen”, aldus een woordvoerder.
Verscheidene landen hebben Indonesië al hulp aangeboden. Onder meer Parijs, Londen en Moskou lieten weten bereid te zijn hulpgoederen en -teams te sturen.
Regering
De Nederlandse regering doneert 1 miljoen euro voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Het Internationale Rode Kruis besteedt het geld. Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking maakte dit zondag bekend.
Minister Van Ardenne geeft met de gift gehoor aan een internationaal verzoek van het Rode Kruis. De organisatie denkt de er op dit moment ongeveer 8 miljoen euro nodig is om de eerste hulp te kunnen bieden op het gebied van gezondheidszorg, water, tijdelijk onderdak en sanitaire voorzieningen.
Tragisch
In een reactie noemde Van Ardenne het tragisch dat honderdduizenden hun huizen hebben verloren en zei mee te leven met de mensen. “Het is nauwelijks te bevatten dat in deze regio opnieuw als gevolg van een aardbeving ruim 3000 mensen, onder wie ook een Nederlander, het leven hebben moeten laten. Nederland is bereid Indonesië te helpen waar nodig en mogelijk.”
aardbeving, desa, Donatie, geld, Help, Hulporganisaties, Imogiri, Indonesië, java, overlevende., steunen, Stichting Tileng, zoektocht