Extra nieuwsbrief

Geplaatst op: 18 juli 2006 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Naar aanleiding van de aardbeving op zaterdagochtend 27 mei 2006, hebben wij een extra nieuwsbrief uitgebracht.

In de hoop u hiermee beter te kunnen informeren. Deze week zullen ook een aantal berichten van de mensen uit de regio aan de website toegevoegd worden.

De extra nieuwsbrief is te downloaden op www.tileng.nl.

De situatie in Indonesië

Ondanks de problemen die er logischerwijs zijn bij de communicatie met de getroffen gebieden krijgen wij nu een redelijk beeld van de situatie in de drie op dit moment door ons gesteunde dorpen. Hieronder volgt een kort overzicht:

Imogiri

De situatie in Imogiri is in één woord verschrikkelijk. De schade is enorm en, wat nog belangrijker is, er zijn ook persoonlijke slachtoffers gevallen. De noodhulp is goed op gang gekomen, er is voldoende eten en drinken. De angst is echter groot, met name natuurlijk onder de kinderen, mede als gevolg van de regelmatig terugkerende naschokken. Ook onze vertegenwoordigers in het dorp zijn zwaar getroffen. Hoewel de Indonesische overheid steun heeft toegezegd zal dus met name in Imogiri onze hulp hard nodig zijn. Herbouw en herstel van onderwijs en inkomen zal nog veel tijd, geld en inzet kosten.

Tileng

Tot onze grote opluchting valt de situatie in Tileng mee. Gezien de locatie van Tileng is dit een klein wonder. De materiële schade is beperkt, hoewel ook in Tileng de angst groot is. Onze vertegenwoordigers voor Tileng (via de Stichting YMA) zijn allen woonachtig in en om Yokyakarta en zijn er minder goed vanaf gekomen. Ons eerste aanspreekpunt Mursidi is getroffen door een muur en ligt in het ziekenhuis. Van diverse mensen van YMA zijn de huizen verloren gegaan. Desondanks is YMA al van start gegaan met het verlenen van hulp daar waar mogelijk.

Baturraden

Baturraden ligt volledig buiten het rampgebied. Het medeleven dat we van hen mogen ontvangen is echter hartverwarmend. Onze vertegenwoordiger aldaar is afgereisd naar Imogiri om te helpen en in Baturraden is een inzameling gehouden voor de herbouw. Voor ons het bewijs dat we een goed stel mensen om ons heen verzameld hebben.

We zijn van plan op korte termijn zelf naar het rampgebied te gaan, om vervolgens samen met de bewoners te kunnen bepalen wat wij voor hun kunnen betekenen. Zodra we meer weten houden we u uiteraard op de hoogte.

Bezoek aan Imogiri: Ongeloof

Vrijwel alle mensen slapen in tenten, niet alleen omdat de huizen ernstig zijn beschadigd of alsnog in kunnen storten, maar ook omdat men hier bang is voor de naschokken, die hier nog vrijwel dagelijks voorkomen. Ook deze naschokken brengen nog veel schade met zich mee.

Lopend door het dorp en pratend met de mensen, kunnen wij ons nog steeds niet voorstellen wat voor verschrikking zij mee hebben moeten maken. Morgen, 11 juli, gaan we samen met onze mensen hier, de projecten van Stichting Tileng bekijken. Aan de hand van deze bevindingen zullen wij in overleg met het team uit Imogiri en het team uit Baturraden, dat met ons is meegereisd om hun steentje bij te dragen, bekijken wat de stichting voor de bevolking kan betekenen.

Wij proberen u tijdens ons verblijf op de hoogte te houden. Helaas zal dit niet dagelijks gebeuren, internetten in Imogiri is niet mogelijk, we zijn aangewezen op internetcafes in Yogyakarta. Zodra wij in de gelegeheid zijn zullen we berichten plaatsen. Foto’s van de schade aan de projecten en de situatie in Imogiri zullen later aan deze berichten toegevoegd worden.

Imogiri: Hoop in puinhoop

Op 11 juli zijn we, zoals eerder geschreven, met onze mensen hier de projecten van Stichting Tileng in Imogiri wezen bekijken. Hoe meer we het rampgebied inliepen hoe triester het werd en hoe groter de puinhopen.

Naast wonen in tenten leven veel mensen onder een enkel dekzeil gespannen tussen een paar bamboepalen.

Het in 1998-1999 met geld van de stichting gerenoveerde huis is voor een deel ingestort. Dak, plafond en een deel van de entree zijn naar beneden gekomen. Ook zijn binnenmuren en een keermuur gescheurd. Dit huis zal voor een deel herbouwd moeten worden. Gelukkig zijn de bewoners er heelhuids van afgekomen.

Er zijn nog steeds naschokken. Afgelopen twee nachten hebben er drie plaatsgevonden.

Trost tussen de puinhopen staat de kleuterschool van de stichting overeind, als of er niets gebeurd is. Maar schijn bedriegt. Bij nader onderzoek blijkt de school niet meer in gebruik te zijn. Te gevaarlijk. De kinderen krijgen nu les in geïmproviseerde tenten naast het schooltje.

Door en door gescheurde buitenmuren, alle binnenmuren staan los en de dakspanten hebben geen verbinding meer met de buitenmuren. Dit betekent een deel afbreken en opnieuw opbouwen. Ook de waterput dient opnieuw opgemetseld te worden.

Tijdens de wandeling door het dorp, rees de vraag of de stichting iets voor de bewoners kan betekenen. In nauw overleg met de bevolking zijn we tot het volgende plan gekomen. De bewoners die alles kwijt zijn en in de meest slechte omstandigheden leven, zijn het meest geholpen bij de bouw van een noodwoning. De noodwoning zal op een plaats op de huidige fundatie gebouwd worden. Hierdoor kan men, indien men het geld voor de herbouw bij elkaar heeft, beginnen met de herbouw van de oude woning. De bouw zal om de noodwoning heen plaatsvinden. De noodwoningen hebben een totale oppervlakte van 28 m2 (wonen slapen 24 m2 en zullen gemaakt worden van gevlochten bamboematten. Deze bamboematten bieden de beste bescherming tegen de hevige regen van het komende regenseizoen. Daarnaast hebben de mensen de garantie dat een noodwoning van bamboematten 3 tot 4 jaar mee gaat. Op advies van de stichting wordt aan de woning een mandi (simpele wasgelegenheid van 4 m2) gebouwd, zodat de bewoners van de noodwoningen een goede sanitaire voorziening hebben.

Voor de herbouw van de oude woning, hopen de mensen op de toegezegde bijdrage van de Indonesische regering.

Om de wensen van de bewoners aan te horen en de uitvoeringsmogelijkheden te bezien hebben we een bijeenkomst georganiseerd met de bewoners. Al pratend hebben we een noodwoning ontworpen. Na akkoord hebben we afspraken gemaakt over de te kopen materialen voor het maken van een (model) noodwoning op kosten van de stichting. Wij zullen van de bouw een fotorapportage maken. Deze rapportage zal ook onderdeel gaan uitmaken van de aanvraag richting de gemeente Capelle aan den IJssel in de hoop dat deze kosten ten laste mogen worden gebracht van het door de gemeenteraad gereserveerde bedrag voor herbouw van stichtingsprojecten in het rampgebied.

Een andere bij de stichting bekende woning is totaal ingestort en zal in zijn geheel herbouwd moeten worden. Hiervoor heeft zich al een sponsor gemeld. Deze zal de herbouw hiervan in zijn geheel voor haar rekening nemen. Een geweldige toezegging vanuit Nederland.

Toen we langs de lagere school in Imogiri liepen werden wij helemaal stil.

Van de school met 8 leslokale is niets meer over. Compleet ingestort. Men was net begonnen de ravage op te ruimen. Op het schoolplein heeft men tenten geplaatst. De schooltijden moeten worden aangepast omdat het te heet word onder het tentzeil en lesgeven daardoor niet mogelijk is. Aan Stichting Tileng is gevraagd ook deze school te herbouwen. Wij zullen dan ook zo vrij zijn deze school een onderdeel te laten zijn van de aanvraag richting de gemeente Capelle aan den IJssel.

Tileng: Koe brengt welvaart

Vandaag zijn we naar het project Tileng gegaan en hebben daar de gemeenschappen bezocht waar de stichting projecten heeft. Gelukkig is het daar bij een aantal aardschokkend gebleven en is de schade nihil. Met de koeien, inmiddels 79, is gelukkig ook niets aan de hand. De mensen zijn daar echter zeer getraumatiseerd. Zij geloven dat de aardbeving een straf is van de godin van de zee.

Gelukkig konden de mensen tijdens een belegde bijenkomst enthousiast vertellen over de “buffelbank”. Inmiddels is er een vereniging opgericht die de administratie en het beheer van de bank uitvoert. Deze vereniging heeft een fonds ingesteld dat gevoed wordt door een deel van de opbrengst van de verkoop van een koe van een bewoner. Dit fonds heeft tot doel financieel in te springen bij leden van de vereniging als deze door onverwachte omstandigheden in financiële nood komen.

Met deze vereniging zijn vergaande afspraken gemaakt en zullen de drie verenigingen wederzijdse bezoeken worden afleggen. Met andere woorden: de desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden gaan met elkaar in dialoog. Hierdoor kunnen ze zullen elkaar informeren over hun werkwijzen. Hierdoor ontstaat een hechte samenwerking die tot mooie vruchtbare projecten zal leiden.

Dit is weer een verslag vanuit het aardbevingsgebied rond Yogyakarta.

Wij houden u, als de techniek en de stroom toevoer ons niet in de steek laat, u verder op de hoogte.

Geen extra schade door tsunami

De tsunami van vanmorgen heeft geen (extra) schade toegebracht in Tileng.

Later meer.

Nader bericht uit Imogiri

De mensen hier vluchten weer in paniek naar buiten en waarschuwde elkaar met een bamboebel, het instrument wat ze gebruiken in geval er een noodsituatie is. Er waren tijdens ons verblijf meer naschokken geweest, maar die hebben wij niet gevoeld. Wij zijn daar waarschijnlijk minder opgesplitst dan de mensen hier. Die vroegen ons steeds of wij dat ook gevoeld hadden. Wij moesten dan steeds ontkennend antwoorden. Ze vonden het telkens vreemd dat wij er niets van gemerkt hadden. Nu konden we zeggen dat we het met hun hadden meebeleeft. Wij hopen dan ook dat het hier weer bij blijft, of dat zo is moeten we blijkbaar in dit land maar afwachten.

We hebben bewondering gekregen, wat hebben de menden hier een veerkracht. Steeds weer de angst voor een volgende naschok en toch maar aan het werk blijven om de puinhopen op te ruimen. In de hoop met de afgebikte stenen op termijn weer een nieuw onderkomen te kunnen bouwen. Dat heeft bij ons respect afgedwongen.

Dit is van hieruit ons laatste bericht, morgen vertrekken wij richting Nederland en zullen wij u weer volgens het vaste ritme informeren over de projecten van Stichting Tileng.