“Doe Maar Indisch”

Geplaatst op: 8 juni 2007 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Op 16 april jl. schreef ik het volgende aan familie, vrienden en bekenden:

“Het overkomt ons allemaal: één keer per jaar word je jarig. Het is niet anders en je maakt er wat van of je maakt je ervan af. Ook dit jaar gaat dat voor mij gebeuren. Op 16 mei a.s. Niks aan de hand, toch? Nou toch wel. Ik word dan namelijk 60 jaar. (hé? jij? 60 jaar? Kan niet! Je ziet er nog….). Maar echt waar!  In al mijn dubbele paspoorten staat: geb. 16 mei 1947, Bandoeng.

Zestig jaar, dan hoor je een feest te geven, muziek, dansen, drinken, hapjes, zoenen en heel veel cadeautjes. Maar dat ga ik niet doen. En daarom vraag ik jullie dringend:

‘KOM NIET NAAR MIJN VERJAARDAG!’

(maar help mij met iets anders)

Tileng, Indonesië.

Sinds 2005 ben ik ambassadeur voor de stichting Tileng. Dat is een Nederlandse organisatie die kennis en geld ter beschikking stelt aan prachtige projecten in de desa’s van Tileng. Dit een gebied zo groot als de provincie Utrecht in de omgeving van Yogyakarta, Midden Java. Met hulp van deze stichting werken de bewoners daar zelf aan de uitvoering van de ook door hun zelf gekozen projecten. Dit spreekt mij erg aan en als muzikant steun ik deze projecten dan ook graag. De Stichting Tileng is een kleine organisatie, waarvan alle inkomsten voor 100% naar de projecten gaan.

Echter: de prachtige resultaten van de afgelopen jaren werden vorig jaar wreed verstoord door de enorme aardbeving die dit gebied trof. Diverse voorzieningen die met hulp van Stichting Tileng tot stand waren gekomen zijn verwoest en dat geldt ook voor heel veel huizen.”

Het benefietconcert heeft plaatsgevonden in theater CONCORDIA in Enschede.

Zij deden er allemaal aan mee:

Ernst Jansz en ik zijn beiden van Indische afkomst en al jaren actief als muzikant en singer-songwriters. We hebben nog nooit eerder samen opgetreden, maar onze muzikale ontwikkeling komt aardig overeen: Ernst Jansz in zijn ‘folkperiode’ met CCC Inc. en de Slumberlandband. Ikzelf met de folkgroep Jakkes. Ook gingen we allebei  Nederlandstalige muziek maken. Ernst Jansz met DOE MAAR en ik met Quasimodo en Willem Wilmink. Beiden hebben we op latere leeftijd onze Indische herkomst ook muzikaal uitgedrukt in eigentijdse ‘Indische’ muziek. Ernst Jansz bracht 2 solo-cd’s uit (De Overkant, Molenbeekstraat) en ik 3 cd’s (Hier en Daar, Indisch Hart, Pukul Terus/Ga Door). Op deze 16e  mei traden we voor het eerst samen op (Ernst Jansz: zang, piano en gitaar, Wouter Muller: zang en gitaar).

Quasimodo is jarenlang de begeleidingsgroep van Willem Wilmink geweest. Met hem samen traden we op in diverse theaterprogramma’s. Daarna maakten we de kindervoorstelling ‘Verboden voor kinderen, liedjes van Willem Wilmink). Quasimodo bestaat uit: Bert Kuipers, Wouter Muller, Fred van de Ven, René Vrieler en Nick de Vos.

Aan de benefietvoorstelling werd ook medewerking verleend door Beppie Kamphuis (gitaar), René Merbis (gitaar), Eddie Kelly (percussie), duo I.C.O.N (Indo-rapact), Mirjam Smink en Esther Pierweijer (zang) en door een oogverblindende Balinese danseres.

Stichting Tileng heeft een korte presentatie gegeven van de ontwikkelingsprojecten in de Tileng-desa’s op Midden-Java.

Mijn verjaardag heb ik als aanleiding gebruikt om in plaats van veel geld uit te geven voor een mooi feest veel geld in te zamelen voor een mooi doel: de (wederop)bouw van projecten van Stichting Tileng.

En dat is denk ik goed gelukt.

Totaal heeft mijn verjaardag een bedrag ad € 3.058,09  opgebracht.