De effectiviteit van de hulp

Geplaatst op: 6 februari 2009 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Toen ik onlangs werd gevraagd om mijn medewerking te verlenen aan een benefietdag voor de Stichting Tileng, had ik – moet ik eerlijk zeggen – nog nooit van deze stichting gehoord. Ik werd echter getroffen door de enorme bevlogenheid van de mensen van Tileng die me uitnodigden; het enthousiasme en de warmte waarmee ze me duidelijk maakten waar de stichting voor staat: verbetering van de leefomstandigheden van de lokale bevolking van de  desa’s in Indonesië. En het enthousiasme waarmee ze duidelijk wisten te maken hoe belangrijk iedere steun voor de stichting en daarmee voor de bevolking daar is.

Zoveel bevlogenheid kan een mens niet weerstaan en natuurlijk heb ik mijn medewerking toegezegd. En daar heb ik geen spijt van. Integendeel. Het was, die 27e september 2008 een fantastische benefietdag vol warmte, gezelligheid mooie optredens en, natuurlijk, lekker eten.

Nog belangrijker is dat ik daardoor ook meer te weten ben gekomen over Stichting Tileng zelf. En dan in het bijzonder over de werkwijze van de stichting. Dát namelijk bepaalt voor mij de effectiviteit van de hulp. En dat is het sterke van Tileng. De stichting is niet bevoogdend en werkt dus niet, zoals zo vaak, vanuit het perspectief van de hulpgever die bepaalt wat goed is, maar daadwerkelijk vanuit het perspectief van de lokale bevolking van de desa’s. Die weet immers als beste welke hulp er echt nodig is en hoe die het beste gerealiseerd kan worden. Zo immers creëer je draagvlak, betrokkenheid en stimuleer je eigen initiatief onder hen die hulp geboden wordt.

De Stichting Tileng maakt met de bovengenoemde werkwijze een duidelijk statement voor een structurele en duurzame verbetering van de leefomstandigheden van de bevolking in Indonesië die onze steun nodig heeft. Daarom heeft de stichting steun nodig. Ook de uwe!  Steun daarom, net als ik, Stichting Tileng.