Wajang Foxtrot

Geplaatst op: 15 april 2011 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Wajang Foxtrot 11 maart 2011 alleAls je dagelijks, zoals ik, bezig bent met Indonesië en met de mensen die daar wonen, dan kom je ook met de geschiedenis in aanraking; zowel met die van Nederland, als die van Indonesië. Hoewel Stichting Tileng politiek en kerkelijk neutraal opereert, sluiten we ons niet af van het verleden. Enige kennis van de geschiedenis geeft tenslotte ook veel inzicht in de hedendaagse gang van zaken in Indonesië. Zo had ook de tentoonstelling “Wajang Foxtrot” direct mijn interesse.

Door het bestuur van “De Atlas Van Stolk” was ik uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling op 12 maart jl. in Rotterdam. De opening werd verricht door Marion Bloem, klinisch psychologe, romanschrijfster, beeldend kunstenaar en filmmaker. Marion ken ik van ontmoetingen met onze ambassadeur Wouter Muller en Ernst Jansz. Ook heb ik met mijn vrouw gefigureerd in haar film “Ver van familie”.

Wajang Foxtrot is een tentoonstelling over een deel uit de vaderlandse geschiedenis: Nederlands-Indië. De aanleiding voor deze expositie is een bijzondere collectie Indische bladmuziek verworven door “De Atlas Van Stolk”. Deze bladmuziek met taferelen uit de gordel van smaragd, vormt het leidmotief in het verhaal over Indië vanaf 1860 tot de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949.

Ik vind het een bijzondere tentoonstelling die de moeite waard is om naar toe te gaan. De tentoonstelling (link) is tot 26 juni a.s. geopend.