REISVERSLAG: “JAVA & BALI 2011” Deel 1

Geplaatst op: 2 maart 2012 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Verhaal 02-03-2012Een aantal donateurs van de stichting heeft mij gevraagd een verhaal te schrijven over mijn reis naar Java – Bali in 2011. Ik heb even geaarzeld, maar dacht uiteindelijk: waarom eigenlijk niet? De basis van het verhaal wat u nu gaat lezen is de tekst van de voice-over van mij vakantiefilm met de titel “Java & Bali 2011”. Het verhaal zal ik in twee delen plaatsen.

Dit jaar brengen Wil (mijn vrouw) en ik een bezoek aan Java en het mystieke eiland Bali. We verdiepen ons op Bali in hoe men het “spirituele” vormgeeft in het dagelijks leven. We laten ons inspireren. We bezoeken tempels en  geneeskrachtige bronnen.

We beginnen de reis op Java in Baturraden en op Bali in Sanur en maken van daaruit dagtochten naar de hoogtepunten in de omgeving. We sluiten onze reis af in Imogiri en Yogyakarta.

 

 

 

Baturraden

Laat in de avond komen we aan in Purwokerto en vandaar rijden we naar Baturraden waar de ontvangst – zoals gewoonlijk – weer zeer hartelijk is. De tweede dag gaan we eerst weer even de sfeer proeven door een wandeling te maken over de sawa’s. We zijn op pad met Santos, Iko, Tri en Tony in de directe omgeving van Baturraden Kemutug Lor.

We komen weer op plekken waar  toeristen over het algemeen nog niet zijn  geweest.  Men is geïnteresseerd of de route ook geschikt zou zijn voor toeristen.  Immers, Santos is – naast zijn werk voor Stichting Tileng – ook  gids en altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Alleen de waterval lijkt wat dat betreft een kleine hindernis; die is moeilijk te bereiken en dus niet in de wandeling van een ieder op te nemen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa een lange dag hard werken sloffen de mensen door de sawa’s naar huis.

Schitterend, die rijstvelden. Baturraden Kemutug Lor doet niet onder voor Bali.

Sommige mensen zijn nog hard aan het werk en kunnen pas naar huis als ze alles in orde hebben.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa, ja, wij wassen onze auto, hij wast zijn buffels. Het is zijn kapitaal, waar hij dus zeer zuinig op is.

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa een flinke wandeling worden we beloond en komen we aan op een schitterende plek. Moeilijk om te komen,maar als beloning de stilte en het luisteren naar het vallende water. De volgende dagen gaan we zeker meer wandelingen maken.

 

 

 

 

 

 

Bali

Sanur

Santos (Tekad Santos),General Manager van Stichting Tileng Indonesia, en Succi, een van de twee Managers Finance Stichting Tileng Indonesia, werken heel hard voor de mensen in Baturraden en voor Stichting Tileng en verdienen het om eens verwend te worden. Zij gaan op onze eigen kosten met ons naar Bali, zodat  Succi kan zien hoe de beelden in haar dromen in werkelijkheid zijn. Onze standplaats is Sanur, van waaruit we Bali verkennen. We bezoeken ook de plaatsen die bezocht zijn door het TROS-programma van Nada van Nie, “Op zoek naar geluk”. We genieten alle vier van deze week op dit mystieke eiland.

Pura Masceti

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe eerste tempel (Pura) die wij bezoeken is Pura Masceti. Het eerste mystieke bezoek van Succi aan een tempel waar ze zoveel van had gedroomd. Ze voelt dan ook iets bijzonders als ze het complex op loopt. Het mag dan wel de minst bezochte en minst populaire tempel onder de 9 belangrijke tempels in Bali zijn, zo’n eerste ervaring doet je toch veel. Pura Masceti is gelegen in het zuidoosten van het eiland, op enkele kilometers van het dorp Gianjar. De zeetempel beschermt het eiland aan de zuidzijde.

 

 

 

 

Pura Titha Empul

OLYMPUS DIGITAL CAMERATen noorden van Ubud, op ongeveer 40 minuten rijden, vind je bij het dorp Tampak Siring het prachtige tempelcomplex Titha Empul (tempel van het heilige water).

De tempel is een replica van de oorspronkelijke tempel, maar daar merk je weinig van wanneer je er rondloopt. De oorspronkelijke tempel werd in de 10e eeuw gebouwd en is tot op de dag van vandaag een zeer belangrijke tempel voor fysieke en spirituele reiniging. Zo heb je er een waterbron met er omheen een aantal baden waar de Balinese bevolking zich wast om zich te reinigen. Bij deze natuurlijke bron zie je duidelijk het water uit de grond komen met de lichte zwaveldampen.

In het midden van het tempelcomplex heb je een plek waar de plaatselijke bevolking bidt. We zien de beroemde plek van uit het TROS-programma van Nada van Nie, “Op zoek naar geluk”. Vele bekende Nederlanders hebben hier in het water gestaan en het ritueel uitgevoerd.

 

 

Pura Taman Ayun

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Pura (tempel)Taman Ajun ligt in Mengwi en is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten. Pura Taman Ajun is uit 1634 en is gelegen in een watertuin met aan drie zijden een gracht met lotusbloemen, te bereiken via de hoofdpoort (Kori agung) met een beeld van Sai. Er zijn diverse meru-torens die de bergen voorstellen, de plaats van de goden. De hoogste meru (rechtsachter) heeft elf verdiepingen en stelt de berg Gunung Batukau voor. Ook zijn er diverse paviljoens. Ook dit tempelcomplex heeft weer een verpletterende indruk gemaakt. Niet in de laatste plaats  op Succi.

 

 

 

Pura Ulun Danu Bratan

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Pura Ulun Danu Bratan is een Balinese Pura, een hindoeïstische tempel op Bali. De Pura Ulun Danu Bratan ligt in het noordwesten van het eiland bij het Bratan-meer.

De tempel is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Dit meer speelt een belangrijke rol in de irrigatie van de omgeving.

Het complex werd in 1633 gebouwd. Het is verdeeld over verschillende eilandjes. De Meru, met elf daken, is gewijd aan Shiva en zijn gemalin Parvati. Ook Boeddha (als reïncarnatie van Vishnu) heeft een plaats in de hindoeïstische godentempel.

Het Bratan-meer staat bekend als het “heilige bergmeer”, de omgeving is zeer vruchtbaar. Het ligt op 1200 meter hoogte en het klimaat is daardoor koel.

 

Alas Kedatan

OLYMPUS DIGITAL CAMERANu bezoeken we het heilige apenbos van Alas Kedatan in de buurt van Ubud. Hier kun je de apen voeren, onder begeleiding van een gids. De gids heb je echt nodig, want de apen kunnen nogal agressief zijn.

Met enige terughoudendheid durft mijn vrouw Wil een aap toch een pinda te geven. Het blijft oppassen geblazen!

 

 

 

Pura Tanah Lot

OLYMPUS DIGITAL CAMERATen westen van Denpassar ligt Pura Tanah Lot, de ‘slangen tempel’ en een Balinese tempel aan de westkust van Bali. Hij ligt in zee, boven op een rots.

Op het toegankelijke deel is een ‘grot’ met een magische bron. Alhoewel de tempel in de zee ligt, komt er zoetwater uit deze bron.

Tanah Lot is één van de drukst bezochte toeristische attracties en mooiste plekken op Bali, ondanks het feit dat er in 13 jaar veel is veranderd. Tegen zonsondergang stromen de vele terrassen met uitzicht op de tempel vol. Toch is de mystieke sfeer gebleven.

 

 

Ubud

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUbud is een plaats in het centrum van het eiland Bali en wordt beschouwd als cultureel centrum van het eiland. De naam is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent.

Ubud staat bekend om de traditionele hindoe-cultuur en is het ‘culturele hart van Bali’.

We blijven de eerste keer maar kort en gaan eten in het restaurant van de schoonvader van Iko’s broer. Iko (Deskart Djatmiko) is de Manager Backoffice Stichting Tileng Indonesia.

Het restaurant bevindt zich in een herbouwd antiek traditioneel Javaans dorpshuis: Warung Pulau Kelapa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOok brengen we een bezoek aan de collectie van 1.100 maskers en 4.000 poppen, die schoonvader beheert in mooie herbouwde antieke traditionele Javaanse dorpshuizen; de grootste collectie in Indonesië.

 

 

 

 

Volgende week deel 2 van het reisverslag “JAVA & BALI 2011”.