Stichting Tileng, voor hulp die écht het verschil maakt

Geplaatst op: 3 april 2015 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Stel je voor dat in Nederland drie keer zo veel mensen zouden leven. Hoe zou het dan met onze welvaart zijn gesteld? Zou een dak boven ons hoofd dan ook vanzelfsprekend zijn? En goede scholing voor ieder kind? Waarschijnlijk niet.

Op het eiland Java in Indonesië ervaren ze dat dagelijks. In de duizenden dorpjes (desa’s) op het eiland is bijna niets vanzelfsprekend. Leren lezen of schrijven bijvoorbeeld, laat staan een normale opleiding volgen. Een fatsoenlijk dak boven je hoofd, of de mogelijkheid om een eigen bedrijfje te beginnen. Voor al deze dingen is geld nodig. En dat is nou precies wat er niet is.

Zonder hulp komen veel dorpelingen onmogelijk uit deze vicieuze cirkel. Daarom maakt de Stichting Tileng zich al vijftien jaar sterk voor een betere leefsituatie op Java, in het bijzonder voor de inwoners van de dorpjes Tileng, Imogiri en Baturraden. Niet door noodhulp te organiseren vanuit Nederland, maar door op Java samen met de lokale bevolking te kijken naar wat het beste helpt. En deze hulp ook ter plaatse te organiseren.

De stichting bouwt bijvoorbeeld huizen en scholen, verleent studiebeurzen en helpt bij het opzetten van veestapels (de ‘Buffelbank’). Op deze manier hebben de dorpelingen er niet alleen nu, maar ook de rest van hun leven baat bij en kunnen zij eindelijk uit die vicieuze cirkel komen. Een opleiding betekent een beter arbeidsperspectief, een dak boven het hoofd zorgt voor een beter leefklimaat en een eigen bedrijf zorgt ook op de lange termijn voor inkomsten. Hulp dus die écht het verschil maakt!

Dankzij de projecten kan de bevolking steeds meer gaan ‘leven’, in plaats van overleven. Inwoners die hun leven dankzij de hulp weer wat meer op de rit hebben dienen bovendien als voorbeeld voor anderen. Zo rolt de bal van de stichting op een effectieve manier de goede kant op.

De projecten van de Stichting Tileng zijn ook bijzonder omdat de lokale bevolking er van begin af aan nauw bij is betrokken. Sterker nog: de stichting bedenkt de projecten niet zelf, het is de bevolking die plannen voor projecten indient. De inwoners weten immers als geen ander waar het meeste behoefte aan is. Via een speciaal team van de stichting op Java belanden de plannen vervolgens bij het bestuur in Nederland voor goedkeuring.

Als iemand een plan indient moet het wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet onder meer een realistische begroting zijn uitgewerkt en is het belangrijk dat de bevolking de plannen ondersteunt. Op die manier raakt iedereen erbij betrokken. Dit draagvlak draagt in grote mate bij aan het succes van de projecten.

Door middel van frequente rapportages weet de stichting op elk moment hoe een project vordert. Alle rapportages bevatten onder meer een verantwoording van de uitgaven en foto’s zodat vanuit Nederland kan worden meegekeken. De stichting maakt daarnaast zelf amper kosten; al het werk is vrijwilligerswerk. Dure overhead is er niet. Op deze manier gaat iedere euro rechtstreeks naar de dorpen in Java, voor zichtbaar effectieve hulp. Stichting Tileng geeft zelfs een bestedingsgarantie van 99 procent. Dat is gerust uniek te noemen!

Dankzij deze uniek werkwijze hebben de afgelopen vijftien jaar al heel wat inwoners van de desa’s hun eigen idee werkelijkheid zien worden. Zij leiden nu een beter bestaan. Maar het werk is nog lang niet klaar. Ook de komende jaren gaat de stichting onvermoeibaar verder met het verbeteren van het woon- en leefklimaat op Java. Dat kan alleen niet zonder uw hulp. Word ook donateur en help op een manier die écht het verschil maakt!