Hoe een kleine stichting al 15 jaar grote dromen najaagt

Geplaatst op: 29 mei 2015 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Ik blijf het een prestatie vinden. Vanuit het niets beginnen met de ambitie een verschil te willen maken en dat dan al 15 jaar volhouden. Stichting Tileng doet het. En Stichting Tileng is dit jaar jarig. Allereerst wil ik de stichting daarom van harte feliciteren. Gefeliciteerd, mooie stichting, met jullie bestaan, met de resultaten die jullie boeken, met het verschil dat jullie maken.  

Wat is het geheim van deze stichting? Hoe doe je dat, van droom naar realiteit en dan zorgen voor 15 jaar continuïteit? Toen ik van 2008 tot en met 2013 bestuurslid was van de stichting, kreeg ik gedurende een paar jaar een ‘kijkje in de keuken’. Als ik terugkijk op mijn ervaringen als bestuurslid kom ik tot de volgende conclusies:

  1. Passie
    Het realiseren van een droom begint met passie. Het is de motor om een bestaande situatie te veranderen en om iets nieuws op te bouwen. Bij Stichting Tileng is het de passie voor het mooie land dat Indonesië is, voor de cultuur, de kleuren en geuren, maar vooral ook voor het verschaffen van nieuwe kansen – de passie om zelfredzaamheid mogelijk te maken.
  2. Doorzettingsvermogen
    Als passie de motor is om een droom mogelijk te maken, is doorzettingsvermogen de kracht die nodig is om de motor iedere dag weer opnieuw aan te slingeren. Er is enorm veel doorzettingsvermogen om de afstand tussen Nederland en Indonesië te overbruggen, om steeds weer opnieuw manieren te bedenken om geld in te zamelen, om om te gaan met tegenvallers en altijd mogelijkheden te blijven zien. Stichting Tileng zou ik typeren als een terriër die zijn tanden ergens inzet en niet meer loslaat. Dat heb je nodig om te overleven als stichting. Zeker als je jaar na jaar wil blijven bestaan.
  3. Structuur
    En als de motor eenmaal loopt, dan moet hij natuurlijk ook steeds onderhouden worden, hij moet gesmeerd blijven lopen. De structuur, consistentie en consequentie van Stichting Tileng zijn dan ook als smeerolie. De duidelijke richtlijnen, de rapportages, het ritme in de interne en externe communicatie – dag in dag uit wordt daar aandacht aan besteed.

En tot slot, heb je natuurlijk donateurs en sponsoren nodig die je steeds maar weer blijven ondersteunen. Maar het geval wil dat als je als kleine stichting met grote dromen beschikt over passie, daadkracht en structuur, je donateurs en sponsoren aan blijft trekken. Al kunnen het er natuurlijk nooit genoeg zijn. Ik wens de stichting nog vele mooie jaren! Steun Stichting Tileng!