Kindhuwelijken

Geplaatst op: 20 januari 2017 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Onlangs las ik weer dat ook in Indonesië dagelijks de kindertijd van veel meisjes eindigt. In Indonesië  komen kindhuwelijken namelijk nog vaak voor, wat wij ook in de praktijk tegenkomen in de desa’s.

Zo schrijft Unicef: “Maar liefst één op de zes meisjes trouwt hier voor haar 18e verjaardag. Dat zijn 340.000 meisjes per jaar. Omdat veel kinderen niet geregistreerd worden bij hun geboorte, is hun exacte leeftijd vaak niet bekend. Officieel mogen meisjes in Indonesië trouwen als ze 16 zijn, maar in werkelijkheid worden ze op veel jongere leeftijd uitgehuwelijkt. Ouders denken dat een getrouwde dochter meer oplevert dan één die haar opleiding afmaakt. Uithuwelijken wordt door families dan ook gezien als economisch voordeliger.”

Dat zoveel mogelijk voorkomen is een van de redenen dat onderwijs bij Stichting Tileng zo’n centrale positie inneemt. Natuurlijk zijn we ook bijzonder actief met projecten rond inkomen, huisvesting, gezondheid, etc. Dat doen we met veel inzet, overtuiging en plezier, omdat ook deze projecten van groot belang zijn voor de mensen in de desa’s.

Maar het onderwijs heeft en houdt altijd iets bijzonders. Misschien omdat het mes hier aan maar liefst drie kanten snijdt:

  • Leerlingen met een studiebeurs kunnen naar school en hoeven niet doelloos thuis te zitten of zelfs mee te werken aan het gezinsinkomen. Kinderen zijn vaak het eerst de dupe van armoe. Met een studiebeurs krijgen ze direct een beter bestaan.
  • Door het steunen van onderwijs geef je de volgende generatie de tools om zelf de gemeenschap naar een hoger plan te tillen en actief mee te werken aan een betere toekomst. Het is al een oud dogma, maar daarom niet minder waar: Kennis is macht.
  • In goed Nederlands heet het verblijf op een school “onderwijs genieten”. Dat genieten is in Indonesië vaak zichtbaar aanwezig op de gezichten van de kinderen, iets wat wij ons in ons koude kikkerland nauwelijks voor kunnen stellen.

Dus voor ‘onze’ leerlingen een beter bestaan, een betere toekomst en een glimlach op het gezicht. Wat wil een mens nog meer.

We kunnen het op (te) jonge leeftijd trouwen hiermee niet voorkomen, maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan het zoveel mogelijk terugdringen van de noodzaak daartoe.

En de goed opgeleide jongeren van nu zijn de ouders van straks.

Wanneer u denkt: ‘’Daar doe ik aan mee en ik ga ook een leerling ondersteunen’’, neem dan contact met ons op (vdjagt@tileng.nl).

Stichting Tileng steunt de desa’s en begint bij de jeugd.