Wie help ons mee?

Geplaatst op: 17 februari 2017 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Indonesisch of Indische keuken? (bron: Getaway Travel) Vaak worden deze twee verward met elkaar, terwijl ze toch echt verschillend zijn. De Indonesische keuken is de authentieke keuken van Indonesië. Deze keuken is zeer divers, omdat de honderden eilanden van de archipel op culinair gebied verschillen.

De Indische keuken kent zijn oorsprong echter in de koloniale periode van het huidige Indonesië. De oorspronkelijke gerechten van Indië zijn aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten. Zij ontdekten in Indië de eetgewoonten en producten van de plaatselijke bevolking. Toen zij na de oorlog terugkeerden in Nederland probeerden zij de nieuwe gerechten te bereiden. Ook kwamen er veel mensen van gemengde afkomst (Nederlands-Indisch) naar Nederland. Zij begonnen hier toko’s en eethuisjes.

In plaats van de exotische ingrediënten uit Indië werden hier oer Hollandse producten gebruikt. Ook werden de gerechten aangepast aan de Westerse smaak door de sambal weg te laten. Deze samenvoeging van Indonesisch en Nederlands noem je de Indische keuken. De Indische keuken is ook een beetje beïnvloed door de Britten en Portugezen, die in de koloniale periode eveneens invloedrijk waren in Indië.

Een perfect voorbeeld van een Indisch gerecht is Soto Ajam. Hieronder een recept voor “Soto Ajam Tileng”. Maar nu de vraag. Welke internetwinkel kan voorzien in de nodige producten om de soto te maken en wil bij elke bestelling een klein deel van de opbrengst afstaan aan Stichting Tileng?

Wie wil die uitdaging aangaan? Zo ja, meld je bij info@tileng.nl. We zijn benieuwd!

“Soto Ajam Tileng”

Ingrediënten:

  •        Ca. 2 l. Water
  •        1 kip (of kipfilet naar hoeveelheid eters)
  •        2 knoflookteentjes
  •        2 uien
  •        1 vleestomaat
  •        Mespuntje suiker
  •        3 maggiblokjes of kippenbouillonpoeder
  •        Beetje trassi zwarte peperkorrels
  •        2 salamblaadjes
  •        Stukje laos
  •        1 sereh
  •        Flink stuk gember
  •        Beetje zoete ketjap A
  •        Zout en zwarte peper
  •        Selderij

Bereiding:

  •        Zet de kip in stukken (of kipfilet) op met de ui (halve ui overlaten), knoflook, salam, sereh, laos, gember tomaat, maggi blokjes, zwarte peperkorrels, trassi (beetje), ketjap, zwarte peper (theelepel) en zout naar smaak.
  •        Laten koken tot de kip gaar is.
  •        De stukken kip eruit halen en de bouillon zeven en terugdoen in de pan.
  •        De kip in stukjes plukken en in de olie krokant bakken of als je dat teveel werk vindt, kun je de gekookte kip er in kleine stukjes terug in doen.
  •        Bak in een klein pannetje in wat olie de halve ui in stukjes knapperig bruin en doe de uitjes met de geurige olie terug bij de soep. Ook een eetlepel gehakte verse selderij.

Opdienen:

  •        Hardgekookte eieren
  •        Sambal
  •        Taugé (alleen van te voren wassen en eventueel kokend water erover gooien)
  •        Selderij
  •        Gebakken stukjes kip (die je hebt gekookt voor de bouillon)
  •        Rijstvermicelli
  •        Gefruite uitjes

Doe in een kommetje wat rijst-vermicelli. Doe daar overheen wat taugé, gefruite uitjes, een half gekookt ei en selderij. Gooi hierover de hete soep met kip. Smakelijk eten!!

SELAMAT MAKAN – SMAKELIJK ETEN