De vierdaagse van Nijmegen (2)

Geplaatst op: 14 juli 2003 · Geplaatst in: Weekendverhalen

De vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag voor de 87ste keer van start. Een groep vierdaagse-fanaten bij VROM is er klaar voor. Blaren, spierpijn en afzien. Tineke Ros en Janne Christoffel van de VROM-Inspectie laten zich niet afschrikken. Samen met negen VROM’ers ‘uit alle windrichtingen’ doen ze mee. Het tweetal van Inspectie mikte op een hoog aantal sportieve VROM’ers. ‘Uiteindelijk zijn de diehards’ overgebleven, vertelt Tineke Ross in tellus. ‘Maar ook onze sg, Marjanne Sint, doet een halve dag mee.’

De groep wandelt voor een goed doel, de Stichting Tileng. ‘Deze stichting realiseert projecten in Indonesië op het gebied van huisvesting en scholen. De plaatselijke bevolking kan ook financiële steun krijgen voor eigen projecten. Het is geen toeval dat we voor Tileng geld ophalen. Zo is de voorzitter van onze ondernemingsraad ook voorzitter van de Stichting Tileng.’ Er is vanuit VROM bijna 700 euro opgehaald. ‘Allemaal toezeggingen van collega’s. Na de vierdaagse ontvangen ze ‘onze’ rekening.

We hopen op meer sponsors, zowel voor als achteraf. Een mooi eindbedrag? 1500 euro.’ Trainen voor de vierdaagse hoort erbij, ‘want binnen een half jaar moet je zeker zo’n vijfhonderd kilometer in de ‘benen’ hebben.’ Ross heeft al eerder meegelopen; ‘en toen dacht ik; nooit meer de vierdaagse en zeker niet op nieuwe schoenen. Na de eerste dag had ik enorme blaren. Het Rode Kruis lapte mijn voeten gelukkig op. De vierdaagse is leuk, bijzonder en grensverleggend. Met een beetje extra inspanning lukt het. En als je in je vrije tijd grenzen kan verleggen, dan lukt je dat ook in je werk.’