‘Laats noemde een kleuter mij al Ton Tileng’

Geplaatst op: 25 april 2005 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Capelle aan den IJssel – „Weten jullie wat voor boom dit is?” vraagt Ton Lange terwijl hij wijst naar een palmboom op één van zijn foto’s. Even blijft het stil in de groep 1 van de basisschool De Horizon. „Een prikkelboom,”roept Max. Zijn poging wordt gewaardeerd. Als Lange een foto van een meisje laat zien dat zich in een teiltje probeert te wassen, blijft het wat langer stil dan bij de vorige vraag. „Dat is heel zielig,” klinkt het dan toch uit de mand van één van de kleuters.

Ton Lange vertelde gisteren aan vier kleutergroepen over Stichting Tileng. Die zet zich in voor het gelijknamige dorp in Indonesië. Tileng realiseerde inmiddels al een kleuterschool en drie nieuwe woningen op het eiland Java. „Deze kinderen zijn nog heel jong, maar middagen als deze zijn zeker nuttig. Er blijft altijd wel iets hangen bij die kleintjes. Ik geef vaker van deze lessen en laatst werd ik op straat Ton Tileng genoemd door een van de kleuters. Basisschool De Horizon bestaat dit jaar tien jaar.

Om dat jubileum te vieren, organiseert de school extra activiteiten. „Maar we wilden het niet alleen vieren, maar ook iets voor andere betekenen,” zegt waarnemend directeur Netty Kop-Van der Wilt. „We hebben uiteindelijk de Stichting Tileng uitgekozen om te ondersteunen. De opbrengst van de toneelavond gaat bijvoorbeeld naar de stichting.” Of de kinderen een mooie tekening willen maken voor de school in Tileng? „Ja!” klinkt de kleuterklas als een kinderkoor.

Het enthousiasme van de kinderen doet Lange goed. „Harstikke leuk. Maar ik hoop vooral dat ze een klein beetje stilstaan bij de situatie in andere delen van de wereld. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.”