De situatie in Indonesië

Geplaatst op: 15 juni 2006 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Ondanks de problemen die er logischerwijs zijn bij de communicatie met de getroffen gebieden krijgen wij nu een redelijk beeld van de situatie in de drie op dit moment door ons gesteunde dorpen. Hieronder volgt een kort overzicht:

Imogiri

De situatie in Imogiri is in één woord verschrikkelijk. De schade is enorm en, wat nog belangrijker is, er zijn ook persoonlijke slachtoffers gevallen. De noodhulp is goed op gang gekomen, er is voldoende eten en drinken. De angst is echter groot, met name natuurlijk onder de kinderen, mede als gevolg van de regelmatig terugkerende naschokken. Ook onze vertegenwoordigers in het dorp zijn zwaar getroffen. Hoewel de Indonesische overheid steun heeft toegezegd zal dus met name in Imogiri onze hulp hard nodig zijn. Herbouw en hestel van onderwijs en inkomen zal nog veel tijd, geld en inzet kosten.

Tileng

Tot onze grote opluchting valt de situatie in Tileng mee. Gezien de locatie van Tileng is dit een klein wonder. De materiële schade is beperkt, hoewel ook in Tileng de angst groot is. Onze vertegenwoordigers voor Tileng (via de Stichting YMA) zijn alle woonachtig in en om Yogyakarta en zijn er minder goed vanaf gekomen. Ons eerste aanspreekpunt Mursidi is getroffen door een muur en ligt in het ziekenhuis. Van diverse mensen van YMA zijn de huizen verloren gegaan. Desondanks is YMA al van start gegaan met het verlenen van hulp daar waar mogelijk.

Baturraden

Baturraden ligt volledig buiten het rampgebied. Het medeleven dat we van hen mogen ontvangen is echter hartverwarmend. Onze vertegenwoordiger aldaar is afgereisd naar Imogiri om te helpen en in Baturraden is een inzameling gehouden voor de herbouw. Voor ons het bewijs dat we een goed stel mensen om ons heen verzameld hebben.

 

We zijn van plan op korte termijn zelf naar het rampgebied te gaan, om vervolgens samen met de bewoners te kunnen bepalen wat wij voor hun kunnen betekenen. Zodra we meer weten houden we u uiteraard op de hoogte.