Tileng rocks! Kumpulan 27 september 2008 (2)

Geplaatst op: 10 oktober 2008 · Geplaatst in: Weekendverhalen

De making of miss Wayang Kertas

Ellen Mierop, bestuurslid van de Stichting Tileng, weet dat ik nogal ”Crea de Pea” ben dus als zij zegt ‘doe je mee met de workshop wayangpop maken’ onder leiding van Shelly Lapré zeg ik geen nee! Shelly legt de deelnemers uit hoe je op vrij eenvoudige wijze met stevig kartonpapier, een goede schaar, splitpennen, priklap en prikpen een wayangpop voor het schimmenspel kunt maken.

Shelly heeft een aantal voorbeelden meegenomen die zij tegen het zonlicht houdt. Door de minuscule gaatjes waaiert het zonlicht uiteen op onze werktafel. Binnen een mum van tijd is het een bijenkorf van knippende en plakkende dames.

Schimmenspel – Sprookje Luna Luna

‘Shelly Lapré maakt zelf decors, maskers en kostuums voor haar voorstellingen. De laatste jaren werkt zij samen met Ernst Jansz, die speciaal voor haar zijn Indische Sprookjes schreef. De voorstelling Luna Luna is van een betoverende schoonheid’ staat er op Shelly’s visitekaart geschreven. Na afloop van de voorstelling Luna Luna kan ik er weinig anders aan toevoegen dan ‘ontroerend’. Het is lange tijd geleden dat ik me zo ontroerd voelde door een sprookje. Zijn het de verstilde bewegingen of zit het in de stem van Ernst Jansz? In de tragiek van het sprookje? Als ik terugloop naar de workshoptafel ligt miss Wayang Kertas nog onaangekleed op mij te wachten. Tussen al die boeiende programma onderdelen probeer ik snel een vrolijk batikbaadje te maken. Ajoh nee, opschieten want…

Wordt vervolgd. Hou de site volgende week in de gaten!