“Verleden land”

Geplaatst op: 6 mei 2011 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Wouter Muller ambassadeur van Stichting Tileng presenteert op 29 mei a. s. zijn nieuwe cd “Verleden land” om 14:30 uur in het Rabotheater te Hengelo (O).

Wouter is in 1947 geboren in Bandung (West – Java) en kwam in de jaren vijftig naar Nederland. Voor het grote publiek is Wouter nog een onbekende, maar hij maakt al jaren muziek. Speelde in diverse bands waaronder vele jaren in de Oost-Nederlandse folkgroep Jakkes (2 elpees). Richtte in Enschede de groep Quasimodo op als begeleidingsband voor Willem Wilmink. Maakte daarmee enkele theaterprogramma’s en de CD ‘Achterlangs’ en de kinder – CD ‘Verboden voor kinderen’. Schrijft geregeld Nederlandstalige teksten en muziek en componeerde behalve voor Quasimodo en Willem Wilmink ook voor Wieteke van Dort.

Met ‘Verleden land’ brengt Wouter Muller al weer zijn vijfde cd uit. Met zijn vorige cd’s veroverde de Enschedese muzikant, tekstschrijver en componist zich een vaste plek in vele harten. Vooral van mensen die net als hij van Indische afkomst zijn. Die Indische afkomst is in zijn muziek en vooral zijn liedteksten altijd een belangrijke inspiratiebron geweest. Dat geldt ook voor zijn nieuwe cd. De belangrijkste thema’s daarvoor zijn ontleend aan een recente groepsreis door Java/Bali, aan het Indië van vroeger en aan Enschede, de stad waar hij nu al jaren woont.
In 17 nieuwe nummers biedt Wouter Muller een even liefdevolle als trotse terugblik op zijn vroegere en huidige wortels. Bijzondere vermelding verdienen vijf liederen over ‘de njai’, de inlandse vrouwen waarmee vele Europese mannen buitenechtelijke relaties onderhielden en er kinderen bij verwekten. Muller zette oeroude onbekende gedichten over dit jarenlange taboeonderwerp op nieuwe muziek. Het vroegere verleden komt ook opnieuw tot leven in soms aangrijpende nummers over de ‘Bersiap’ (de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd), over de akkoorden van Linggajati en over de ‘Puputan’, het collectieve zelfmoordritueel op Bali. Zijn woonplaats komt aan bod met enkele gedichten over Enschedese herdenkingsmonumenten en in ‘Mijn stad’ blikt Wouter terug op de vuurwerkramp die zijn stad trof in 2000.
Muzikaal biedt deze cd een verscheidenheid aan toegankelijke muziekstijlen, waarin folk, country en (Indo)rock elkaar afwisselen. Maar eigenlijk is zijn nieuwste cd vooral een rondreis door het persoonlijke leven van een muzikant, die van zijn (Indische) hart geen moordkuil maakt, maar muziek gebruikt om een verhaal te vertellen.

Voor, na en tijdens de presentatie zal Wouter aandacht vragen voor Stichting Tileng.

Wouter Muller : “Het werk van Stichting Tileng inspireert mij en de projecten van de stichting inspireren vele anderen.”