Ik ga op reis en ik neem niet mee

Geplaatst op: 8 juli 2011 · Geplaatst in: Weekendverhalen

We hebben allemaal in onze jonge jaren, en misschien ook nog wel daarna, het spelletje ‘ik ga op reis en ik neem mee’ gespeeld. Met het oog op het in volle omvang uitbrekende vakantieseizoen wil ik een keer een variant proberen. Wat zouden we absoluut thuis moeten laten wanneer we op vakantie gaan.

Ik ga op reis en neem niet mee:

  • · Vooroordelen

We zitten er allemaal vol van, maar juist zijn ze vrijwel nooit.

Voorbeeld: wij roepen al gauw dat mensen die ten zuiden van ons leven lui zijn. De realiteit is gewoon dat het bewegingstempo in die landen bewust lager is in verband met de hogere temperaturen. Het is dus niet het gevolg van luiheid, maar het is gewoon langer vol te houden en dus efficiënter.

Als je naar je medemens kijkt zonder vooroordelen begrijp je ze vaak beter.

· Veroordelingen

Omdat wij het veelal beter hebben dan een groot deel van de rest van de wereld, denken we direct dat we het gewoon beter doen en dat hun achterstand wel eigen schuld moet zijn.

Wellicht hadden wij enkele honderden jaren geleden in Europa een kleine ontwikkelingsvoorsprong op de rest van de wereld, maar wij hebben er alles aan gedaan om dat verschil te handhaven en zelfs veel groter te maken. In Afrika door arbeidskrachten weg te halen en in Zuid-Amerika en Azië door ze te koloniseren en alle natuurlijke rijkdom af te romen naar Europa.

Wij moeten mensen met een achterstand daar dus niet de schuld van geven, maar proberen een beetje goed te maken wat in het verleden is fout gegaan.

· Arrogantie

Wanneer er verschillen in leefwijze zijn, gaan wij er altijd maar vanuit dat de onze beter en beschaafder is.

Voorbeeld: in veel Aziatische landen wijkt de geneeskunst sterk af van de onze. Wij noemen dat gelijk kwakzalverij. Feit is echter dat deze andere geneeswijzen vaak duizenden jaren ouder zijn dan de onze en dus verder uitontwikkeld, en dat de mensen in die landen niet ongezonder zijn dan wij.

Iets meer respect en begrip voor iets dat anders is maakt communicatie en samenwerking een stuk makkelijker.

· Roze bril

Veel mensen op vakantie zien op hun bestemming alleen de mooie natuur, het mooie weer, de vriendelijke mensen en het lekkere eten.

Kijk eens verder en zie hoe de lokale bevolking leeft en hoeveel armoede er vaak nog is. Heb respect voor het feit dat deze mensen ondanks hun eigen problemen er toch alles aan doen het ons naar de zin te maken.

  • · Uitbuiting

In veel landen waar men armer is dan bij ons zijn de bewoners bereid heel veel te doen voor een paar centen. Maak daar geen misbruik van. Onderhandel niet tot op het bot, maar betaal een eerlijke prijs en laat de mensen geen dingen doen die je zelf niet zou willen.

Hoewel bovenstaande die indruk zou kunnen wekken probeer ik met dit stukje niet om de reiziger zijn plezier te ontnemen. Integendeel, ik weet uit ervaring dat wanneer je bovenstaande eigenschappen thuis laat, een reis in den vreemde een veel rijker en bevredigender gevoel achterlaat.

Mocht u toevallig Indonesië bezoeken, dan begrijpt u waarschijnlijk ook beter wat de drijfveren van Stichting Tileng zijn. Aarzel niet en vraag om informatie als u een van onze projecten op Java zou willen bezoeken.

Dus denk aan bovenstaande en goede reis!