Het succes van Baturraden

Geplaatst op: 30 september 2011 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Op 3 juli 2010 heb ik in Baturraden twee lagere scholen mogen openen, die met steun van Stichting Tileng gerealiseerd konden worden. De openingsplechtigheid vond plaats in aanwezigheid van de Bupati Banyumas, Bapak Hagi drs Marjoko m.m., en twee onderministers van onderwijs en toerisme, Bapak drs Bakri m.m. en Bapak dr Mudjito AK, Msi. Deze laatste twee waren speciaal voor de gelegenheid vanuit Jakarta naar Baturraden gekomen.

De hoge gasten spraken daarbij hun waardering uit voor de manier waarop beide scholen, dankzij Stichting Tileng, tot stand waren gekomen, naast de al eerder opgeleverde lagere school SD Kemutug Lor en de kleuterscholen Pelita Hati en Taman Anak2 Pertiwi, ook in Baturraden.

Alle scholen zijn zo immens populair, dat  veel ouders uit de hele regio willen dat hun kinderen daarop geplaatst worden. De schoolleiding heeft begrip voor die wens, waardoor de klassen inmiddels zo groot zijn geworden dat er een leerlingenstop moet worden ingevoerd. Het valt natuurlijk niet mee leerlingen te weigeren als je school zo’n succes is. Het gaat niet alleen om de kwaliteit van de schoolgebouwen, maar ook om de kwaliteit van het onderwijs. De leerkrachten kunnen zich, anders dan elders vaak het geval is, de hele dag aan het lesgeven wijden, omdat zij een aanvulling op hun salaris krijgen van de stichting. Op deze manier is het niet nodig om naast het schoolwerk een bijbaan te nemen.

Ook elders in Indonesië zijn de resultaten met de scholen in Baturraden niet onopgemerkt gebleven. Met bussen tegelijk komen onderwijsdeskundigen naar Baturraden. Op onze scholen worden studiedagen gehouden om van de schoolleiding en vertegenwoorders van de stichting te vernemen hoe je zo’n school opzet en ontwikkelt, met participatie van de ouders van de leerlingen en in samenwerking met een stichting uit Belanda, Stichting Tileng. Het blijft ook bij de (landelijke) pers niet onbekend. Onder meer het programma van Seputar, sinds eind 2005 de best bekeken nieuwsuitzending in Indonesië, heeft er aandacht aan geschonken.

Voor de nieuwsbeelden klik hier en hier!

Terugkijkend zijn we als stichting best trost op hetgeen wij de afgelopen jaren ook op dit gebied hebben kunnen realiseren.