REISVERSLAG: “JAVA & BALI 2011” Deel 2

Geplaatst op: 9 maart 2012 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Verhaal 02-03-2012Een aantal donateurs van de stichting heeft mij gevraagd een verhaal te schrijven over mijn reis naar Java – Bali in 2011. Ik heb even geaarzeld maar dacht uiteindelijk: waarom eigenlijk niet? De basis van het verhaal wat u nu gaat lezen is de tekst van de voice-over van mij vakantiefilm met de titel “Java & Bali 2011”. Vandaag deel 2.

 

 

 

 

 

Garuda Wisnu Kencana Cultiral Park

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe zijn nu in het cultuurpark in Selantan.

Het 240 hectare grote terrein van Garuda Wisnu Kencana is een verlaten kalksteengroeve en ligt op 25 minuten rijden ten zuiden van Kuta.

We zien de massieve, onvoltooide, standbeelden van de hindoe-god Vishnu en Garuda.

Eenmaal voltooid, zal het standbeeld Vishnu 479 meter hoog zijn en dat kan eigenlijk niet op Bali. Niets mag hoger zijn dan een palmboom, zo laten wij ons vertellen. Garuda’s hoofd en schouders staan op een lager platform.

 

 

 

Java

Baturraden

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe zijn weer thuis bij Santos, Succi, Tika, Ridlo, Dimas en de vriend van Tika Agung thuis. Wil en ik zijn best trots op Santos en Succi en hoe zij vanaf onze eerste ontmoeting in 2001 in het leven staan en hard werken om boven de massa uit te komen.

Succi heeft het na jaren hard werken goed voor elkaar met haar toko en catering. Het is zeer hard werken, maar dan heb je ook wat.

Een deel van de inventaris van toko en keuken is gekocht met geld uit Nederland. Santos en Succi hebben buiten de stichting om ook veel fans.

 

 

Aardbeienplantage

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe bezoeken een aardbeienveld in de buurt van Baturraden. Het telen van aardbeien kan alleen op deze hoogte. Goede temperatuur. Zelf aardbeien plukken. Van die hele grote. Ze zien er goed uit. Ze worden mooi verpakt om mee naar huis te nemen.

 

 

 

 

Baturraden Adventure Forest

verhaal 02-03-2012 oOp uitnodiging van een aantal jonge mensen brengen we een bezoek aan het door hen opgezette Baturraden Adventure Forest. Zij zijn en worden geadviseerd door de twee vertegenwoordigers van Stichting Tileng in Indonesië, Tekad Santosa en Deskart Djatmiko.

Naast het werk voor de stichting houden die twee zich veel bezig met sociale activiteiten en proberen zij te zoeken naar oplossingen om voor iedereen een betere toekomst in Baturraden te kunnen realiseren.

Het bos ligt aan de voet van de berg Slamet en heeft een oppervlakte van 50 ha.

Het Baturraden Adventure Forest is opgezet om ecotoerisme met avontuurlijke jungletochten in Baturraden te bevorderen.

Het landschap van Baturraden is al beroemd, maar het heeft ook andere charmes, zoals de natuurlijke elementen: bergen, rivieren, bossen en mist.

verhaal 02-03-2012 pIn deze omgeving vindt men de verschillende vormen van “adventure”, het fysieke avontuur en het “inzichten-adventure” (een adventure voor de geest). Daarvoor zijn verschillende activiteiten te ondernemen: mountain -, en water-adventure, avontuur & eco-adventure. Met onder andere veel klim- en klautermogelijkheden in en rond de bomen. Met andere woorden, er is voor iedereen een avontuur te beleven.

 

 

 

 

 

Yogyakarta

We logeren nu een aantal dagen in het nieuwe Duta Garden hotel in Yogyakarta. Het verblijf om rust te krijgen voor we verder gaan naar de desa Imogiri, Tileng en dusun Manggung.

Gebied rond Merapi

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe zijn nu in het gebied vlak onder de vulkaan Merapi, waar in 2010 een vulkaanuitbarsting is geweest met een heleboel schade tot gevolg.

De dikke lavastroom heeft met onwaarschijnlijk grote natuurkracht alles op zijn weg verwoest, verbrand of bedekt met een meters dikke lavalaag. Je kunt je er geen voorstelling van maken als je het niet hebt gezien. En wij hebben nu alleen maar het verschrikkelijke eindresultaat gezien.

De bewoners trekken, ook al stimuleert de Indonesische overheid dit niet, langzaam het gebied weer in.

Ze zijn op zoek naar wat ze vorig jaar noodgedwongen achter hebben moeten laten, naar iets bekends dat boven de lava uitsteekt.

Sommige mensen zijn weer begonnen met het bouwen van een onderkomen. Meestal met materiaal dat ter plaatse voorhanden is. Men maakt ook nu weer van de nood  een deugd. De meters dikke lavazandlaag wordt afgegraven en per vrachtauto afgevoerd. Het zand wordt elders in de regio weer gebruikt voor de bouw en dergelijke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet is ons, zoals ook na de aardbeving in mei 2006, weer duidelijk geworden dat de mensen hier in Indonesië een enorme veerkracht hebben.

Men blijft met een lach en daadkracht doorgaan na iedere natuurramp. In het werkgebied van de stichting heeft men gelukkig nauwelijks tot geen last gehad van de asregens.

Op de meeste plaatsen ver van het getroffen gebied was de as na de regenperiode grotendeels weg, zo liet men ons weten.

 

 

Stranden tussen Baron en Ronkop

De laatste dagen van deze vakantie bezoeken we samen met Puri de stranden tussen Baron en Ronkop in het zuidwesten van Indonesië aan de Indische oceaan.

Plekken waar we nog niet eerder zijn geweest. Het verraste ons dat we daar niet eerder zijn geweest.

Vanaf het hoogste punt in deze streek werpen we een laatste blik op de Indische Oceaan. Het blijft altijd prachtig zo’n vergezicht.

Yogyakarta

OLYMPUS DIGITAL CAMERATer afsluiting van deze vakantie neuzen we rond in Yogyakarta Malioboro en zijn omgeving. Ook daar zijn de mensen weer druk bezig met het verzorgen van hun kostbare bezit. Ja, zijn haan moet er spik en span uitzien bij de volgende vormshow.

Straatmuzikanten zorgen voor een mooie afsluiting van onze vakantie  “Java & Bali 2011”.

 

Ik hoop dat u hebt genoten van het reisverslag. Heeft nog vragen? Stel ze gerust. Mail dan naar lange@tileng.nl .