Bouworde vzw en Stichting Tileng

Geplaatst op: 5 september 2014 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Op dit moment vind er overleg plaats tussen het Belgische Bouworde vzw en Stichting Tileng om volgend jaar jongeren naar Baturraden te laten afreizen. In overleg met de mensen van de stichting daar wordt er een project uitgekozen wat onder handen genomen kan worden door de jongeren. Voor dat het allemaal definitief rond is gaat eerst een stafmedewerker van Bouworde vzw in december a.s. naar Baturraden om de situatie te bekijken en met Tekad Santos, onze manager daar, afspraken te maken.

Wat is Bouworde vzw voor organisatie?

Bouworde vzw is een Vlaamse jeugdorganisatie die jaarlijks meer dan 1100 jongeren uitstuurt. Bouworde vzw wil jongeren vormen en bewust maken van de kansarmoedeproblematiek en andere maatschappelijk relevante thema’s door hen als vrijwilliger te laten werken op projecten in Afrika, Azië, Europa of Latijns-Amerika en/of hieromtrent workshops aan te bieden.Hierbij ontdekken ze andere culturen, leren ze werken in groep, zoeken ze samen naar oplossingen en ondervinden ze aan den lijve hoe verrijkend het wel is om anderen effectief een beter bestaan te bezorgen. Kortom, ze worden wereldburgers in de meest brede betekenis van het woord.

Bovendien bieden we jongeren een alternatief voor  het hedendaagse individualisme, de onverschilligheid en de sensatie/prestatie gerichte maatschappij. Via hun eigen engagement kunnen ze solidariteit uiten en daadwerkelijk deelnemen aan verbeteringsprojecten wereldwijd. En dit zowel door hulp te bieden op vlak van huisvesting (technisch bouwen), als door de natuurlijke omgeving te beschermen (ecologisch bouwen) of via de organisatie van activiteiten voor de plaatselijke bevolking (sociaal bouwen).

Als landelijke jeugdvereniging is Bouworde vzw erkend en gesubsidieerd door het Belgische ministerie van Jeugd en bestaat ondertussen al meer dan 60 jaar.