Herfst in Capelle, gerommel in Baturraden

Geplaatst op: 20 september 2014 · Geplaatst in: Weekendverhalen

De herfst doet ook zijn intrede in mijn tuin. Echter het weer is op dit moment wel bijzonder goed, want ik kan nog lekker in de tuin zitten. En dat terwijl de mensen in Baturraden in spanning zitten en wachten op wat er zal gaan gebeuren.

Op het moment heb ik via Skype contact met Tekad Santosa (Santos), die met zijn familie klaar is voor een eventuele evacuatie. Jullie hebben waarschijnlijk gelezen dat de vulkaan Slamet zeer actief is. Ik hoorde zelf de harde knallen via Skype. Santos melde ook dat er een zwarte rookpluim van zeker honderden meters uit de vulkaan opstijgt en dat er lava stroomt.

Het is wachten tot ze van de overheid te horen krijgen dat ze met de noodzakelijke spullen moeten evacueren langs de al lang geleden aangegeven route. Ik schreef daar al over na mijn werkbezoek van april mei jl. Ja inderdaad, zolang is die Slamet al aan het rommelen. Nu is het fase drie. Minimaal een persoon per huis moet wakker blijven om een ieder direct te kunnen waarschuwen als de evacuatie daar is. Een zenuwslopende situatie omdat de mensen maar moeten afwachten wat er gaat gebeuren.

Laten we hopen dat de Slamet op korte termijn weer gaat slapen zodat de mensen in Baturraden het normale leven weer kunnen oppakken. Daarbij hopen wij dat er dan geen slachtoffers zijn gevallen en er geen schade is ontstaan.

Jullie zullen begrijpen dat het van groot belang is om de stichting te blijven steunen, zodat wij gelijk meer (financiële) steun kunnen geven wanneer de vulkaan onverhoopt schade veroorzaakt in Baturraden.

Het geeft geen fijn gevoel als je lekker in je tuintje zit en je weet wat er mogelijk in Baturraden kan gaan gebeuren. We leven met ze mee.

Tijdens het plaatsen van dit verhaal kregen we een kort geruststellend mailtje van Santos.

“Beste pak Ton bu Wil en pak Cees,
Slamet is nuw weer rustijg en wij sijn weer velijg verlopijg niet hoef gaan ge evakuasi naar en bepalde plat sijn. does jullie niet onrustijg met ons sijn dank voor jullie andag voor ons famillie en onse kampoeng.
salam santos en iko”

(De Slamet is nu weer rustig en wij zijn voorlopig weer veilig en hoeven niet te evacueren naar een bepaalde plaats. Dus jullie hoeven niet ongerust te zijn. Dank voor jullie aandacht voor onze familie en de kampong.)