Wegdromen

Geplaatst op: 12 maart 2016 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Een kop koffie, een lekkere stoel, koek erbij, even geen afleiding. Ik vind het heerlijk om dan een beetje weg te dromen. Dit keer over de komende reis naar “mijn” Indonesië. Een reis die wederom verzorgd gaat worden door onze sponsor Stichting Bersama.

Weer een vakantiereis, samen met mijn vrouw Wil, waarin 10 dagen is ingepland voor een bezoek aan Baturraden op Java. Enerzijds naar ons pleeggezin Santosa – Santos, Succi, Dimas (en de inmiddels daaruit voortgekomen gezinnetjes Tika, Agung, Lanang en Ridlo, Destia, Wengku) – en anderzijds naar het kantoor van Stichting Tileng. Het management van de stichting is immers gehuisvest in Santos Homestay in Baturraden.

Ons management daar, Santos, Iko, Succi, Tri en Amik, kan dan laten zien wat er de afgelopen periode heeft plaatsgevonden en tevens de boekhouding ter controle laten inzien. Ook zal worden gesproken over het wederzijds communiceren en functioneren. Dat blijft altijd noodzakelijk als je met z’n allen goede resultaten wilt blijven behalen. Die verantwoording moet altijd worden afgelegd en ook worden doorgegeven aan onze donateurs en sponsors.

Ja, wegdromen over je komende reis die er als volgt uit moet gaan zien:

Een reis die zal beginnen op Amsterdam Schiphol, waarvandaan wordt vertrokken naar Jakarta. Bij aankomst in Jakarta naar het hotel om even bij te komen van de vliegreis. De volgende dag met de trein in 4 á 5 uur naar Purwokerto. Daar worden we opgehaald door Santos, waarschijnlijk met aanhang, voor de rit naar Baturraden.

Na Baturraden reizen we via Yogyakarta naar Kalimantan. Kalimantan is het Indonesische deel van het eiland Borneo, het grootste eiland van Indonesië. Daar verblijven we op een houseboot en varen alle bijzonderheden tegemoet.

We varen de rivieren van Kalimantan af naar onherbergzame en idyllische plaatsen, de beste manier om de natuur en de lokale bevolking van dichtbij te beleven. Met de boot kriskras varend door de ongerepte jungle. Borneo is heel groot maar dunbevolkt. Een aanzienlijk deel is bedekt met oerwoud en er zijn nog grote stukken ruige jungle vol met enorme bomen en je vindt er de meest bijzondere plant- en diersoorten ter wereld.  We zullen ons vergapen aan mangrovebossen, tropisch regenwoud, neusapen, herten, makaken, gibbons, ongekend veel vogels, reptielen, insecten en prachtige vlinders. Maar ook de orang-oetan populatie. Bepaalde gedeeltes van het park functioneren als opvangcentra voor orang-oetans. Hier wordt met succes getracht gevangen orang-oetans terug te plaatsen in hun natuurlijke omgeving.

Vanuit Kalimantan gaan we weer terug naar Java bij Semarang en steken we over naar het eiland Karimun Jawa. Moederziel alleen in de Java zee, ten noorden van midden-Java, één van Indonesisch best bewaarde geheimen: de Karimun Jawa Archipel.

De Karimun Jawa Archipel in Indonesië bestaat uit 27 tropische bounty-eilandjes omringd door azuurblauwe zee en prachtig koraal. De meeste eilanden zijn onbewoond. De lokale bevolking concentreert zich op de twee ‘grotere’ eilanden Karimun Jawa Island en Kemujan Island, die via een brug met elkaar verbonden zijn. Eerstgenoemde hoofdeiland heeft één klein dorpje, een heuvelachtig binnenland en poederwitte zandstranden. Kemujan is wat platter en heeft veel mangroves.

Het einde van de reis moet gaan via Jepara, een paar dagen Yogyakarta, en dan weer naar Amsterdam.

Ik hoop dat de reis wordt zoals ik bij mijn wegdromen heb beleefd.