Mijn bezoek

Geplaatst op: 5 mei 2017 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Eindelijk kon ik het waar maken om een bezoek te brengen bij Tekad Santosa (roepnaam Santos).  Santos is General Manager van Stichting Tileng Indonesië wat weer wordt bestuurd vanuit Nederland.

Santos woont op het eiland Java zelf in de gemeente Banyumas midden-Java in de desa Baturraden een prachtig natuurgebied, bosrijke omgeving en ligt ongeveer op 640 meter boven de zeespiegel.

Santos wekte mij de eerste morgen om 05.00 uur om naar de Pasar (Markt) te gaan. Hoe eerder hoe beter zei Santos. Samen op de brommer gingen we bergafwaarts naar het dorp en de Pasar.

Tijdens mijn laatste vakantie in november 2016 in Indonesië op het eiland Java, bracht ik weer bezoek aan het woonhuis in Purwokerto waar mijn pleegvader Joseph Arthur Mansveld enkele jaren woonde voor de 2e wereldoorlog.

De foto van de woning van J.A. Mansveld in Purwokerto in 1937.

Pa Mansveld was beambte bij de Staatsspoorwegen zie foto met het huisnummer 5 en SS staat voor Staatsspoorwegen.

Het betrof een woning in Purwokerto aan de Stationsweg nummer 5. Ik wilde perse deze woning zien. Eerder bracht ik daar een bezoek in 2013. De woning werd toen slecht onderhouden en er was sprake om de woning te slopen om meer zicht op de t-splitsing te krijgen waaraan de woning staat.

Foto gemaakt in 2013 Station van Purwokerto de boog is inmiddels verdwenen.

En ongeveer 300 a 400 meter vanaf het station staat de bedrijfswoning van de Spoorwegen toen nog van de Staatsspoorwegen.

 

 

 

 

De woning aan de stationsweg Purwokerto in 2013. Ik sta hier met de oude foto van de Familie Mansveld uit 1937.

 

 

 

 

 

 

 

Het huis is er nog steeds en wordt gebruikt als zijnde museum van de Spoorwegen en er worden belangrijke vergaderingen gepleegd door de directie van de spoorwegen Purwokerto en omgeving.

En wat schetst mijn verbazing, nu in 2016 is deze woning nog steeds van de Spoorwegen (Kereta Api) en is de woning als een soort museum ingericht en wordt derhalve gebruikt voor belangrijke besprekingen. Na aangemeld te zijn bij de bewaking konden wij een delegatie waaronder een gemeentebeambte (van Purwokerto) en Santos en mijn persoon de woning bezichtigen met de bewaker.

November 2016 nu een museum gebouw van de Spoorwegen ofwel Kereta Api op Stationsweg 5 Purwokerto.

 

 

 

 

Prachtig dat ik toen foto’s mocht maken voor een zus van mijn pleegvader (Joseph Arthur Mansveld) die er zelf ook woonde toen zij nog maar net 5 jaar was in 1937.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook waren wij bij het station Purwokerto om te bezichtigen het oude gedeelte werd gefotografeerd en het station zelf, het oude Stationsgebouw van Purwokerto.

 

 

 

 

 

 

Santos bracht ons ook naar het eerste bankgebouw op het eiland Java uit de oude tijd. Er werd e.e.a. verteld over het ontstaan van de eerste bank en wie de oprichter was (R. Aria Wirja Atmadja 1831-1909)  Bank Rakyat Indonesia.

 

 

 

 

 

Santos vertelde ook over Stichting Tileng waar studenten/vrijwilligers komen vanuit België van de Bouworde Vlaanderen uit Leuven.  Eén project heb ik gezien. Vlakbij Santos Homestay. Het betrof een kleuterschool die werd (her)(ge)bouwd onder toezicht van Santos en met financiën uit Nederland .

De projecten hebben wij niet zoveel bekeken. Het was meer een eerste kennismaking met Santos die met zijn lieve vrouw en familie heel gastvrij zijn. Wij, Inge en ik, hopen in 2018 ook weer te logeren in Santos Homestay.

Het was een kort bezoek maar ik heb veel kunnen leren en bezoeken met als gastheer Santos. Met mijn vriend uit eerdere vakanties Anton Sugiyanto hadden wij een leuk afscheid bij de familie van Santos. Wij werden door hen naar het Station Purwokerto gebracht om de treinreis naar Jakarta te aanvaarden.

Al met al hebben wij een prachtige mooie week ervaren in Baturraden. Zeker door de familie van Santos is het perfect verlopen zeker de moeite waard om daar nog eens te vertoeven.

Selamat jalan Santos en Baturraden.