Stichting Tileng wil 1.300 euro ophalen voor aanschaf koe

Geplaatst op: 24 december 2019 · Geplaatst in: Weekendverhalen

De Capelse Stichting Tileng zoekt donaties voor de door hun opgezette buffelbank. Met het opgehaalde geld worden buffels (koeien) in Indonesië gekocht. Een koe kost omgerekend gemiddeld 1.300 euro. Met deze actie hoopt Stichting Tileng genoeg geld bij elkaar te krijgen voor aanschaf van een nieuwe koe.

De stichting is al bijna 20 jaar actief in een aantal dopen in Indonesië. De buffelbank is één van de projecten die zijn gerealiseerd. ‘’Hoewel de buffelbank al jaren goed draait, is uitbreiding wenselijk’’ licht voorzitter Remco Lange toe. ‘’Indonesische boeren beleggen traditioneel niet bij een bank, maar met hun vee. Het kapitaal staat achter het huis, met melk en kalveren als opbrengst. Met steun van buiten, zoals de Buffelbank, kunnen meer boeren de beschikking over koeien krijgen, om zo hun economische situatie sneller te verbeteren’’

‘’Dit werkt als volgt’’, vult Lange aan: ‘’Een boer verzorgt een buffel die door Stichting Tileng ter beschikking wordt gesteld. De koe wordt gedekt en het kalf wordt eigendom van de boer, waarna de koe door kan naar de volgende boer. Een duurzame ontwikkelingsmethode, waarbij de dorpen zich rustig kunnen ontwikkelen en waarbij niemand wordt uitgesloten. Voor boeren in Indonesië is vee een belegging omdat een buffel kapitaal oplevert in de vorm van melk en kalveren. Hier kan het hele gezin vervolgens van leven. Je kunt wel zeggen dat vee voor hun levensprioriteit nummer één is’’.

De stichting is nu bezig voor de Buffelbank in Baturraden (Java) om geld voor een drachtige melkkoe  bij elkaar te sparen, per stuk ongeveer € 1.300. Lange: ‘’voor drachtige melkkoeien betaal je iets meer, maar je krijgt feitelijk wel twee koeien. Dus op lange termijn is dit voordelig’’.

Over Stichting Tileng

Stichting Tileng heeft en ANBI-status (gecertificeerd goed doel) en heeft een bestedingsgarantie van 99 procent. Dit wil zeggen dat er geen geld aan de spreekwoordelijke strijkstok blijft hangen en dat 99 procent van al het gedoneerde geld terecht komt bij de projecten waarvoor het bedoeld is. Ook de bestuursleden krijgen op geen enkele manier een vergoeding. Omdat er geen geld wordt uitgegeven aan marketing- en salestrajecten, is de stichting geheel afhankelijk van donaties om tot het bedrag te komen. Wilt u bijdragen om boeren in Indonesië te helpen? Doneren kan via https://www.tileng.nl/doneren