Steun aan Tileng moet gestroomlijnd

Geplaatst op: 23 september 2005 · Geplaatst in: Weekendverhalen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Of het nu voor een koe is of voor een schooltje, de donaties aan de Capelse stichting Tileng worden volgens initiatiefnemer Ton Lange goed besteed. Inwoners van het Javaanse dorp Tileng krijgen sinds acht jaar steun vanuit Capelle waardoor er met de geldelijke steun nu 27 koeien rondlopen, een aantal huizen is gerenoveerd en een school is gebouwd. Genoeg reden om tevreden achterover te leunen? Studente Ontwikkelingsstudies June de Bree (22) vindt van niet. „Er gebeurt inderdaad veel goeds in Tileng, al is er ook een hoop voor verbetering vatbaar.’’

Afgelopen zomer liep De Bree stage voor de stichting Tileng. Ze zegt dat er veel komt kijken bij het opzetten van een ontwikkelingsproject. „Zomaar geld in iets pompen heeft geen zin. Een goed project moet zich bewust zijn van de plaatselijke cultuur.’’ Dat is Tileng zeker, al hoopt June dat er iemand komt die het project vanuit Indonesië leidt. Lange valt haar bij. ,,We zijn inderdaad op zoek naar zo iemand. Zo iemand kan dan de zaken waarnemen en ook de toekomstige doelen van de stichting beter definiëren. Hiermee kunnen we dan het beste rendement uit de stichting halen.” De Bree: “De plaatselijke leidinggevende heeft geen slechte bedoelingen. Maar het is op punten wel te verbeteren.”