Java rouwt om zijn doden

Geplaatst op: 29 mei 2006 · Geplaatst in: Weekendverhalen

YOGYAKARTA – De regering van Indonesië heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het deel van Midden-Java dat is getroffen door een aardbeving.

De maatregel geldt voor een periode van drie maanden.

De noodtoestand moet het mogelijk maken om sneller en efficiënter hulp te bieden aan de tienduizenden ontheemden. Volgens de Indonesische vice-president Kalla moet de volledige wederopbouw van het getroffen gebied binnen een jaar zijn afgerond.

Het reddingswerk komt intussen moeizaam van de grond. Hulpverleners ondervinden veel hinder van naschokken en zware regenval. De gouverneur van Jogjakarta zei maandag er in het getroffen gebied reeds 5115 doden zijn gevallen.

De regen bemoeilijkte gisteren niet alleen het reddingswerk, maar trof ook de tienduizenden angstige overlevenden. Velen van hen overnachtten uit vrees voor meer naschokken in de openlucht of in lekkende tentjes op straat of in rijstvelden.

In sommige dorpen rond de zwaar getroffen stad Yogyakarta zijn vrijwel alle huizen verwoest.

De buitenlandse hulp stroomt intussen binnen. Volgens het Internationale Rode Kruis is ruim 7,6 miljoen euro nodig voor de eerste noodhulp. De Nederlandse regering heeft al een miljoen uitgetrokken voor de slachtoffers op Java. Ook andere landen en organisaties hebben steun toegezegd.

Volgens de Indonesische autoriteiten is er vooral een tekort aan artsen en medische voorzieningen in het rampgebied. In verband met de dreigende uitbarsting van de vulkaan Merapi in dezelfde regio waren al veel medische hulpverleners in Midden-Java aanwezig, maar de ziekenhuizen kunnen de enorme stroom gewonden desondanks nauwelijks verwerken.