Vrees voor tienduizenden slachtoffers

Geplaatst op: 28 mei 2006 · Geplaatst in: Weekendverhalen

YOKYAKARTA – Hulporganisaties vrezen dat de aardbeving op het eiland Java tienduizenden slachtoffers heeft gemaakt.

Het officiële dodental in Indonesië als gevolg van de beving van zaterdagochtend ligt op ruim 4000, maar dat worden er vermoedelijk veel meer.

De situatie in het rampgebied is dramatisch. Ziekenhuizen kunnen de stroom gewonden niet aan.

In de zwaargetroffen stad Bantul zou naar schatting 80 procent van de huizen zijn verwoest. In omliggende dorpen zou het percentage verwoeste woningen zelfs 90 procent bedragen, aldus de internationale hulporganisatie Oxfam. Veel huizen zijn van baksteen gemaakt met zware daken erop. Vele duizenden slachtoffers liggen mogelijk nog onder de puinhopen.

De Indonesische vicepresident Yusuf Kalla verklaarde zondag tegen de Britse omroep BBC dat er minstens 10.000 gewonden zijn gevallen, maar dat kunnen er volgens hem ook makkelijk twee keer zo veel zijn. Jakarta heeft volgens hem duizenden militairen naar het getroffen gebied gedirigeerd.