Frustratie bij Tileng na Javaanse aardbeving

Geplaatst op: 29 mei 2009 · Geplaatst in: Weekendverhalen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL, De aardbeving die zaterdag het Indonesische eiland Java heeft getroffen, heeft ook flinke gevolgen voor het werk van de Capelse stichting Tileng. Het belangrijkste werkgebied van de stichting ligt onder Yogjakarta, dichtbij het epicentrum.

Hoe omvangrijk de schade precies is, is nu nog gissen, omdat het enige contact dat Ton Lange van de stichting met het getroffen gebied heeft, bestaat uit sms-berichten. Stroomuitval maakt andere vormen van communicatie onmogelijk.

Duidelijk is dat in het gebied veel doden zijn. Veel gebouwen in de dorpen Tileng en Imogiri zijn beschadigd. De stichting heeft hier de bouw van huizen en scholen bekostigd. ,,Maar de materiële schade interesseert me nu minder,’’ zegt Lange vanuit zijn huis in Capelle. Hij weet dat een aantal mensen is verwond, maar niet hoe ernstig ze er aan toe zijn. Hij weet dat de 9-jarige Tata een flinke psychische tik heeft gekregen. Volgens de berichten loopt ze gillend rond en kan ze van angst niet slapen.

De pleeggezinnen met wie hij het intensiefst contact heeft, zijn hun huizen kwijt en hebben elders een veilig heenkomen gezocht. De oudste zonen bewaken de puinhopen.

Lange hoopt zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de heropbouw. Op geld van het algemene gironummer van giften rekent hij niet. ,,Daarvoor zijn wij te klein.’’ Hij verwijst mensen die willen helpen naar de website www.tileng.nl.