De zandgravers

Geplaatst op: 31 juli 2009 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Als je in de buurt van Baturraden rondtrekt kom je in contact met veel mensen. Mensen die hard moeten werken voor hun dagelijkse levensonderhoud. Zo ook de zandgravers. Zij winnen uit de rivier het zwarte zand, dat gebruikt wordt voor alle bouwactiviteiten. Deze mannen staan hele dagen in de boot of zelfs in het water om het zand van de bodem te halen.

Het zand wordt met een baggerbeugel van de bodem gehaald en in de prauwen gestort. Als de prauw vol is, en nog maar net blijft drijven, varen ze naar een plek in de rivier waar het makkelijk met de hand vanuit de prauw in de vrachtauto geschept kan worden. Allemaal handwerk dus, voor een paar euro per dag.

Ja, u leest het goed, een hele dag graven in of rond de boot voor een paar euro per dag, om je gezin te kunnen onderhouden; geen fijn leven.

Dit is weer een kleine impressie van het leven in en rond de desa’s waar Stichting Tileng actief is. Het zal duidelijk zijn waarom we de mensen daar op Java helpen.