Baturraden

Geplaatst op: 30 maart 2012 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Het regent en er op trekken zit er niet in. Zeker niet het erop uittrekken zoals ik dat in de omgeving van Baturraden gewend ben als ik daar op bezoek ben. Baturraden is een van de drie desa’s waar – zoals u mogelijk al weet – Stichting Tileng actief is.

Ik dacht ik ga een zogenaamd weekendverhaal schrijven over Baturraden op het midden van het eiland Java.

Midden-Java (Jawa Tengah) is een provincie van Indonesië. Het is gelegen op het eiland Java, tussen de provincies Oost-Java en West-Java. Het inwonertal van Midden-Java is 30.851.144. Daarmee is Midden-Java naar inwonertal de op twee na grootste provincie is van Indonesië. De hoofdstad is Semarang. Historisch en cultureel gezien maakt Yogyakarta ook onderdeel uit van Midden-Java.

Baturraden ligt vlak bij de stad Purwokerto.

De desa Baturraden ligt op ongeveer 193 km ten westen van de stad Yogyakarta. Baturraden is een subdistrict van Banyumas Regency, dat 12 desa’s omvat. De totale oppervlakte van Baturraden bedraagt 4.553 ha en het ligt op 500 tot 700 meter boven de zeespiegel. Per jaar regent het 5.331 mm. In Baturraden wonen ruim 21.000 families. Met een natuurlijke omgeving en fris bergwater terwijl de temperatuur tussen de 18 en 25 graden Celsius ligt.

Vlak bij Baturraden ligt de Slamet vulkaan, met een hoogte van 3,428 meter, is de grootste vulkaan en het tweede hoogste punt op het eiland Java. Als het weer helder genoeg is, kun je de stad Purwokerto vanuit Baturraden zien liggen, dit geldt ook voor de stad Cilacap en het gevangenis-eiland Nusa Kambangan. De hellingen van de Slamet vulkaan zijn bedekt met een gemengd bos in verscheidene kleuren groen.

De Slamet is een stratovulkaan een hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Stratovulkanen hebben relatief steile hellingen en worden gekenmerkt door regelmatig explosieve uitbarstingen. De samenstelling van de lava’s uit stratovulkanen is relatief zuur. Lavastromen reiken dan ook niet tot op grote afstand van de vulkaan. Gloedwolk en asregens daarentegen wel. De meeste stratovulkanen bereiken hoogtes boven de 2500 meter en de meeste vulkanen op aarde die niet onder water gevormd zijn, zijn stratovulkanen.

Baturraden is een interessante plek om te zien met zijn beroemde zeven hete bronnen “Pancuran Tujuh” en de meer dan 200 ha dennenbos. Dus wandelen in het prachtige natuurschoon, bos, sawa’s en dorpen is een lust. Naast het vele groen, wordt het gebied gezegend met een overvloed aan watervallen en spuitende rivieren, die stromen tussen de grote rotsblokken van gestold lava, die blijkbaar van de berg Slamet zijn gerold tijdens een grote uitbarsting vele eeuwen geleden.

Al met al een geweldig gebied om er op uit te trekken. Echter, helaas kan al die natuurpracht er niet voor zorgen dat de meeste bewoners van de desa – ook gemeten naar regionale omstandigheden – onder de armoedegrens leven. Hulp van Stichting Tileng is en blijft van groot belang voor de bewoners.