,Alles op de fiets’

Geplaatst op: 21 september 2012 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Toen ik hoorde dat de dichter Kopland was overleden moest ik gelijk denken aan zijn bundel ‘Alles op de fiets’. Zijn fietsen staat voor beweging, verandering. Symbolisch voor het feit dat de dingen voorbij trekken, zoals de omgeving aan de fietser. Een beeldspraak voor het leven.

verhaal 07-09-2012 aIn Indonesië kun je ‘Alles op de fiets’  heel letterlijk nemen. Daar doen ze werkelijk alles, maar dan ook alles, op de fiets.  Het is het vervoermiddel bij uitstek voor  landbouwproducten, veestapel en zelfs familie.
Indonesië kent ook exotische – aan de fiets gerelateerde – vervoermiddelen, onder andere de fietstaxi of betjak en ojek. Dat laatste is een motorfiets waarmee de eigenaar zich verhuurt als taxi. Je hoeft maar te zeggen waar je heen wilt, je klimt achterop en je wordt naar je plaats van bestemming gebracht.
Dat geldt ook voor de becak. Je kunt een becak aanhouden op elk deel van de dag of midden in de nacht en, met enig geluk, zelfs midden in een zware tropische onweersbui. De becak is alleen economisch op korte afstanden van niet meer dan vijf kilometer. Ze vervoeren niet alleen mensen, maar op verzoek transporteren ze ook materialen.

Wie geen geld heeft voor een eigen vervoermiddel is dus aangewezen op mensen die zich met hun voertuig, fiets, ojek en becak, verhuren.

Verhaal 07-09-2012 bSteun onze inkomsten genererende projecten zodat de mensen uit de desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden na een tijd zelf een vervoermiddel kunnen kopen.

De fietsen, becak en ojek zijn dan voor de toeristen bij wie een hoger verhuurbedrag in rekening kan worden gebracht.

 

 

 

Verhaal 07-09-2012 c