Het Jaarfeest in Torpes

Geplaatst op: 12 oktober 2012 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Verhaal 12-10-2012 aAfgelopen augustus waren mijn vrouw Wil en ik tien dagen in het gehucht (le hameau) Le Portail – vlak bij het dorp Torpes – in Frankrijk, bij donateurs De Boer van Stichting Tileng, die met succes de stichting onder de aandacht brengen van Nederlanders die wonen in het departement Saone-et-Loire, in het zuiden van Bourgondië.


Het departement is zes verschillende toeristische streken rijk. De Autunois-Morvan is een natuurgebied dat tweeduizend jaar geleden al de Romeinen erg bekoorde, zoals blijkt bij een bezoek aan Autun. Creusot-Montceau is een gebied van weilanden en vijvers en van het Canal du Centre. De Châlonnais ligt tussen de Côte de Beaune en de Mâconnais, een gebied dat beroemde wijnen voortbrengt, onder andere Mercurey, Rully, Givry en Crémant de Bourgogne. Aan de oevers van de jonge Loire strekt zich de Charolais-Brionnais-streek uit. Zachte hellingen, versterkte boerderijen en kastelen bepalen er het uitzicht. De vlakke Bresse Bourguignonne reikt van de oevers van de Saône tot aan de uitlopers van de Jura. De rots van Solutré intrigeert sinds de prehistorische bewoners van de Mâconnais-Clunisois. Hier heerst een zuidelijke sfeer en vermaarde wijnen zoals Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon en Beaujolais dragen daar toe bij.

Maar nu het jaarfeest in het dorp Torpes met een wetenswaardigheid over het vlees bij het eten.

Op de eerste zondag van ons verblijf zijn we naar het jaarlijkse dorpsfeest van Torpes geweest. Een feest waar de mensen uit de regio elkaar ontmoeten met muziek, dans, eten en na afloop vuurwerk. Eten met de wereldberoemde Poulet de Bresse, de Franse boerenkip.

Verhaal 12-10-2012Bressekip is een kippenras uit de Bresse-regio in Frankrijk. De kip wordt gezien als een product van hoge kwaliteit. Zeer mals en smaakvol vlees. De kippen zijn dan ook relatief duur vergeleken met normaal kippenvlees.
De kip wordt slechts in een kleine regio grootgebracht en was het eerste dier dat in Frankrijk een Appellation d’origine contrôlée ontving. Hieraan zijn bepaalde eisen verbonden, zoals een gegarandeerde voedselkwaliteit en minimum leefruimte voor de kip. De Appelation Bresse is herkenbaar aan het vignet: de kip met rode kam, witte veren en blauwe poten, met daaraan een ring met de naam van de fokker.

Terug naar het feest wat doet denken aan de dorpsfeesten in de desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden. Een feest opgezet en verzorgd door en voor de bewoners zelf. Ook hier zie je dat zo’n feest voor de bewoners volop genieten is. Zoals de bewoners uit de desa’s dat ook op hun feesten doen. Hiermee wordt voor mij weer eens bevestigd dat als mensen waar dan ook op de wereld de schouders er onder zetten er een fantastisch resultaat wordt bereikt. Waar uiteindelijk een ieder tevreden is.

De schouders er onder dat is ook wat er gebeurt door de mensen in de desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden als er genoeg financiële middelen zijn om een project te starten. Participatie van bewoners is een vereiste om een fantastisch resultaat te bereiken waar een ieder mee tevreden is. Dat is het enige dat werkt, hebben wij als stichting ervaren in het werkveld.