Het Java van Stichting Tileng

Geplaatst op: 7 november 2014 · Geplaatst in: Weekendverhalen

werkgebiedZoals u weet beperkt het werkgebied van de stichting zich tot de drie desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden op Java.

JAVA

Het werkgebied ligt in het midden van het eiland Java. Java (Indonesisch: Jawa) is een eiland in de Republiek Indonesië. Het eiland is 132.000 km² groot (ruim drie keer zo groot als Nederland) en heeft meer dan 143 miljoen inwoners (2014). Daarmee is het het dichtstbevolkte eiland van Indonesië met gemiddeld 864 mensen per vierkante kilometer.

De hoofdstad en tevens residentie van Indonesië, Jakarta, ligt op de noordwestkust van Java. Jakarta met de voorsteden wordt gewoonlijk de Jabotabek genoemd, een acroniem voor Jakarta – Bogor – Tangerang – Bekasi. Deze grootstedelijke regio met een totale oppervlakte van 6.400 km² (ongeveer even groot als Noord-Brabant en Nederlands Limburg tezamen), heeft een bevolking van ongeveer 20 miljoen. Jakarta-stad (met een oppervlakte van 664,32 km²) zelf heeft een bevolkingsaantal van 10 miljoen.

Op Java liggen veel vulkanen waaronder de Bromo, de Merapi en de Slamet (Baturraden). Slamet is dit jaar nog uitgebarsten. Ze behoren tot de 16 gevaarlijkste vulkanen.

De cultuur van Java kent een rijke geschiedenis. De vorsten van Java hebben in het verleden onder invloed van het animisme, het hindoeïsme en de islam de nodige sporen achtergelaten in het huidige Java. De vorsten van Java zijn dan ook verantwoordelijk voor de bouw van de vele prachtige tempels en het hoge niveau van de kunstvormen. De bekendste tempels zijn de Borobudur en het Prambanan-complex.

TILENG

TilengTileng ligt op ongeveer 75 km ten zuidoosten van de stad Yogyakarta. Tileng bestaat uit zestien (dusuns) woongemeenschappen (Manggung, Ngalombo, Teken, Tileng, Mloko, Sentul, Ngasem, Nanas, Mandesan, Pugeran, Papringan, Ngrombo, Sawah, Bonagung, Ploso en Nangin). De totale oppervlakte van Tileng bedraagt 1.772 ha. In Tileng wonen ongeveer 1.000 families met in totaal zo’n 500 kinderen onder de 10 jaar.

In de dusun Manggung is op initiatief van de bewoners het succes volle project de “Buffelbank” gestart. Wij schrijven daar regelmatig over. Zoals laatst het stukje “Kent u dit langlopende project nog?” Langzamerhand gaan we soortgelijke projecten opstarten in de andere desa’s.

IMOGIRI

ImogiriImogiri maakt onderdeel uit van het district Bantul en ligt ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de stad Yogyakarta. Imogiri bestaat uit 8 (dusuns) woongemeen-schappen (Sriharjo, Selopamioro, Wukirsari, Girirejo, Karangtengah, Karangtalun, Imogiri, en Kebonagung). De totale oppervlakte van Imogiri bedraagt 5.449 ha. In Imogiri wonen 57.000 mensen.

In Imogiri heeft de stichting vele scholen gebouwd en zijn we begonnen aan de bouw van permanente woningen, die als vervanging dienen voor de bamboe noodwoningen die gebouwd zijn na de aardbeving van mei 2006.

BATURRADEN

BaturradenDe desa Baturraden ligt op ongeveer 193 km ten westen van de stad Yogyakarta. Baturraden is een subdistrict van Banyumas Regency, dat 12 kampongs omvat. De totale oppervlakte van Baturraden bedraagt 4.553 ha en het ligt op 500 tot 700 meter boven de zeespiegel. Per jaar regent het 5.331 mm. In Baturraden wonen ruim 21.000 families.

In Baturraden zijn een drietal lagere scholen en een tweetal kleuterscholen gebouwd. Op initiatief van de bewoners van de kampong Kemutug Lor is er in 2013 een badgelegenheid gebouwd. Onlangs zijn de eerste aankopen gedaan voor de “Buffelbank” Baturraden. De komende tijd zal u daar vast meer over kunnen lezen. Onze ambassadeur Wouter Muller heeft immers een bezoek gebracht aan Baturraden en zal daar vast nog over schrijven.

TILENG, IMOGIRI EN BATURRADEN

De meeste bewoners van de drie desa’s leven, ook gemeten naar regionale omstandigheden, onder de armoedegrens.

INFORMATIE?

Mocht u geïnteresseerd zijn in meer gedetailleerde informatie over de stichting, kijk dan op de website van de stichting (www.tileng.nl) of mail naar info@tileng.nl.

Aangetoon effect