Een verjaardag voor Tileng

Geplaatst op: 30 juni 2017 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Vorige maand werd ik weer eens jarig. Niets bijzonders zou je denken, dat gebeurt zo’n beetje één keer per jaar toch? ‘Weet je al wat je dit jaar met je verjaardag gaat doen?’, vroeg mijn vrouw al in maart. Nou niks bijzonders, zei ik. ‘Maar je wordt dit jaar zeventig!’ Kennelijk vond zij dat een reden voor iets bijzonders. Eerst zag ik dat zelf niet zo, maar tegen de tijd dat ik jarig zou worden kreeg ik meer van die vragen. Zeventig is dan toch een ander verhaal dan 69 of 71 jaar oud worden. Ik dacht er wat meer over na en blikte daarbij onder andere terug op mijn 60 ste verjaardag.

Dat is tien jaar geleden en kort daarvoor had ik ja gezegd tegen de voorzitter van Stichting Tileng, Ton Lange, die mij had gevraagd of ik ambassadeur voor de Stichting Tileng wilde worden. Het bracht mij toen op het idee om die rol als ambassadeur te combineren met een benefietconcert voor Tileng op mijn 60 ste verjaardag.

In een mooi theater in Enschede gaf ik een verjaardagsconcert met Ernst Jansz en mijn band voor een vrijwel uitverkochte zaal. Om het verband met Tileng te leggen vertelde Ton Lange met behulp van dia’s over de steun die geboden wordt aan de projecten in de desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden. Al met al een succesvolle avond en een bijzondere verjaardag.

Die herinnering stimuleerde mij om na te denken over een soortgelijke avond voor mijn 70ste verjaardag. Zo gezegd, zo gedaan.

Op 13 mei jl. kwamen ruim zestig mensen bij elkaar in het sfeervolle Vestzaktheater in Enschede voor een benefietavond voor Stichting Tileng. Zoals de naam van het theater al doet vermoeden is dat een heerlijk kleinschalig theatertje en heel geschikt voor een gezellige avond onder elkaar. Ik had vele vrienden en kennissen uitgenodigd om in ruil voor een donatie voor Tileng een film te bekijken over een reis die ik in 2008 maakte naar Bali. Met het Colourful City Koor uit Nijmegen en enkele andere muzikanten gaven we daar diverse concerten voor de lokale bevolking en maakten we uiteraard kennis met de boeiende Balinese dans en muziekcultuur op dit prachtige eiland.

De film werd zeer gewaardeerd door de aanwezige verjaardagsgasten. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om enkele liederen ten gehore te brengen en ook iets te vertellen over de projecten die Tileng in haar werkgebied ondersteunt. Net zoals Ton Lange dat 10 jaar geleden had gedaan.

De aanwezigen waardeerden hun komst naar het Vestzaktheater met een donatie van 750 euro. Een pracht resultaat voor een prachtige avond. Het is inmiddels in grote dank ontvangen door de penningmeester van de Stichting Tileng. En ik kan terugkijken op een mooie verjaardagsavond met een mooie opbrengst voor Tileng.

Dus als u als sympathisant van de Stichting Tileng ooit nog eens iets bijzonders heeft te vieren, is dit misschien een idee dat navolging verdient? Een verjaardag voor Tileng?

Ik hoop van wel, want het mooie werk wat er in de desa’s van Tileng, Baturraden en Imogiri mee gebeurt, verdient dat zeker.