In memoriam Bapak Purnomo

Geplaatst op: 29 februari 2008 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Met veel leedwezen hebben wij vernomen dat Bapak Purnomo, de administrateur van ons buffelproject in de desa Tileng, is overleden ten gevolge van een ongeluk.

Zoals u weet  loopt het buffelproject in Tileng zeer goed. Het buffelproject is een eenvoudig voorbeeld van effectieve steun voor een traditioneel gebruik, de buffelbank. Traditioneel sparen boeren in Indonesië niet bij een bank maar via vee. Het werkt zo: een boer verzorgt een of meer buffels van iemand anders (Stichting Tileng). De buffel wordt gedekt en het kalf is het eigendom van de verzorgende boer.

Deze traditionele vorm van kapitaalvermeerdering kost veel tijd. Met steun van buiten, zoals via het buffelproject van Stichting Tileng, kunnen meer boeren meer buffels per persoon verzorgen en om zo hun economische situatie sneller te kunnen verbeteren.

Bapak Purnomo is als projectadministrateur – naast ons lokale management – de man geweest die het project in de praktijk heeft doen slagen en heeft er mede voor gezorgd dat de mensen in de woongemeenschappen er zelf intensief bij betrokken werden. Wij zullen hem missen.

Hij heeft met zijn werk veel goeds gedaan en hij heeft de levens van de mensen in Tileng rijker gemaakt.

Wij wensen zijn familie, vrienden en dorpsgenoten veel sterkte toe bij het dragen van dit verlies.

Het bestuur van Stichting Tileng,

Renata Jatmiko, Puri Purwanto (management Imogiri)

Deskart Djatmiko, Tekad Santos (management Baturraden).

 

Almarhum Bapak Purnomo

Kami turut belangsungkawa atas wafatnya Almarhum Bapak Purnomo, administratur proyek Gadung Sapi di Desa Tileng akibat kecelakaan.

Proyek sapi di desa Tileng adalah proyek yang sangat positif dan telah menjadi contoh nyata sebagai bantuan efektif terhadap tradisi gadung sapi. Dalam tradisi pedesaan tersebut para petani di Indonesia tidak menabung sisa uang mereka di bank, namun melalui hewan, baik sapi maupun kambing. Salah satu pola adalah di mana seorang petani menggadung seekor atau beberapa ekor sapi yang dimiliki orang lain. Anak sapi kemudian menjadi milik pegadung.

Salah satu kendala yang terkait dengan tradisi ini adalah waktu cukup panjang yang diperlukan untuk ‘menabung’. Namun, dengan bantuan oleh pihak luar, misal Stichting Tileng dalam bentuk proyek sapi, beberapa warga sekaligus diberikan kesempatan untuk menggadung beberapa ekor sapi dalam upaya peningkatan ekonomi rumah tangga.

Selaku administratur proyek, Almarhum Bapak Purnomo serta tim pengelola proyek berperan sangat besar dalam keberhasilan proyek gadung sapi. Beliau yang melibatkan warga-warga desa. Kami merasa sangat kehilangan Almarhum Bapak Purnomo.

Kami sangat berterima kasih kepada beliau yang telah memperkaya warga Desa Tileng.

Dewan Stichting Tileng,

Renata Jatmiko, Puri Purwanto (manajemen Imogiri)

Deskart Djatmiko, Tekad Santos (manajemen Baturraden).