Reis naar Indonesië blijft bijzonder voor Ton Lange

Geplaatst op: 28 juli 2008 · Geplaatst in: Weekendverhalen

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Het is zijn achtste reis naar Indonesië. Maar voor Ton Lange blijft het speciaal om zijn drie pleeggezinnen op Java te bezoeken.

En natuurlijk de vorderingen op het Indonesische eiland te bekijken die dankzij zijn stichting Tileng zijn gemaakt.

“Deze keer kunnen we drie lagere scholen openen,” zegt de Capellenaar die zaterdag aan zijn reis naar Azië begon. “Eén in het dorp Baturraden en twee in Imogiri.” Vooral de scholen in dat laatste dorpje hebben voor Lange een emotionele waarde. Twee jaar geleden had de plaatselijke bevolking met hulp van de stichting een school gebouwd toen het noodlot toesloeg. “Ik werd gebeld dat de school af was. Een dag later weer de telefoon: een aardbeving had niets van het dorp overgelaten.”

Moeilijke momenten, maar ook een motivatie om onverzettelijk door te gaan met de hulp op Java. “De tranen liepen over mijn wangen. Moeilijk om zo’n tegenslag met woorden te beschrijven. Maar des te mooier is het dat we nu weer nieuwe mijlpalen hebben bereikt.”

Naast de bouw van de scholen, ontwerpt Lange ook noodwoningen. “In de drie dorpen die we ondersteunen, willen we die meer en meer gaan bouwen. Maar je moet oppassen met de verdeling van die huizen,” weet Lange. “We hebben daarom een plaatselijk management. Zij kunnen veel beter inschatten wie het huis het hardst nodig heeft. Het laatste dat je wilt, is onenigheid in het dorp. Daarom heb ik vanaf de oprichting van de stichting ook al gezegd dat de plaatselijke bevolking het werk moet doen. Wij scheppen alleen de mogelijkheden. Niets in het leven is meer waard dan de dankbaarheid die je voelt.”