Bruiloft van Renata en Azlan

Geplaatst op: 13 maart 2009 · Geplaatst in: Weekendverhalen

De afgelopen week waren onze voorzitter Ton Lange, zijn vrouw Wil en ondergetekende te gast op de bruiloft van een van onze vertegenwoordigers in Imogiri, Renata en haar inmiddels kersverse echtgenoot Azlan.

Na onze aankomst dringt het al heel snel tot ons door dat een bruiloft in Indonesië heel wat anders is dan een bruiloft in Nederland. Het is een gebeuren dat ongeveer een week de gemoederen bezig houdt. Het festijn zelf beslaat al meerdere dagen, maar de voorbereidingen beginnen al vier dagen eerder. Een compleet peloton aan vrijwilligers is al die tijd bezig met het opzetten en inrichten van de feesttent, maar vooral met het klaarmaken van eten. Onze inschatting is dat er in een paar dagen tijd ruimschoots meer dan 2.000 maaltijden door heen zijn gegaan. In de dagen voor de bruiloft zijn er alleen al 400 uitgedeeld in de desa.

IMG_2555Onze festiviteiten beginnen op vrijdagavond met, u raadt het al, een maaltijd. Gewoon voor vrienden en naaste familie, dus niet meer dan een man of zestig. Op zaterdag volgt dan de bruiloft zelf, in de feesttent bij het ouderlijk huis van Renata. Een mooie plechtigheid, met voor ons herkenbare elementen als de ringen, het ondertekenen en het trouwboekje. Uiteraard weer gevolgd door een maaltijd.

Op zondag wordt een en ander afgesloten met een zeer druk bezochte receptie. Dat wij als Nederlandse gasten daarbij in traditioneel Javaanse kledij werden gestoken, zal ik u besparen. Gelukkig was er ook nog voldoende te eten.

Voor ons was het een feest om er bij te mogen zijn. Uiteraard om eens een Indonesische bruiloft te kunnen ervaren, maar vooral om Renata onze felicitaties en beste wensen over te kunnen brengen.

Zij zal met haar man in Maleisië gaan wonen. Haar werkzaamheden voor de stichting zullen door haar vader worden overgenomen. Ze zal daarbij echter actief blijven met het vertalen tussen het Indonesisch en het Engels, zodat we het contact niet zullen verliezen.

Wij wensen Renata en Azlan heel veel geluk in de nabije en verdere toekomst.

IMG_0032