Het kwart miljoen voorbij

Geplaatst op: 26 juni 2009 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Ik kan het mij nog herinneren als de dag van gisteren. De start van de Stichting Tileng in 2000, het moeizame begin van de fondsenwerving en het eerste project in 2001: de bouw van een kleuterschool in Tileng.

Dat eerste schooltje was klein en eenvoudig en kostte ongeveer 2.200 euro. Om de lokale organisatie te testen begonnen we met één project tegelijk  en moest dat project eerst volledig worden afgewerkt voor een volgende gestart kon worden. Het tweede project in 2002/03, een kleuterschool in Baturraden, kostte 3.800 euro. Dat betekende dat in de eerste 4 jaren van haar bestaan de Stichting Tileng in totaal 6.000 euro heeft besteed in Indonesië.

Maar dan gaat alles rollen en komt het in een stroomversnelling. De lokale organisatie gaat zich bewijzen en de fondsenwerving gaat sneller, omdat je tastbare resultaten kan laten zien. Er volgen dan ook onder andere meer scholen (zowel voor kleuters als iets oudere kinderen), koeien, studiebeurzen en onderwijzerssalarissen en (ongepland, maar zeer noodzakelijk) de herbouw van Imogiri na de aardbeving.

Inmiddels hebben we tientallen projecten afgewerkt en zijn we onder andere bezig met een tweetal lagere scholen en een kleuterschool in Baturraden, huizen in Imogiri en een landbouw- en veeteeltcoöperatie in Tileng.

Voor al die projecten bij elkaar hebben wij nu inmiddels meer dan een kwart miljoen euro effectief besteed in Indonesië. Een resultaat waar wij als kleine organisatie, uitsluitend steunend op vrijwilligers, ongelofelijk trots op zijn. Zeker als je bedenkt, dat er tot op heden minder dan 0,5% aan overheadkosten in Nederland zijn achtergebleven.

Ik kan nu uiteraard afsluiten met een voor de hand liggende kreet als ‘op naar het miljoen’, maar ons uiteindelijke doel is natuurlijk een situatie waar wij niet meer nodig zijn.