Ooit een droom gehad die is uitgekomen…………(deel 2)

Geplaatst op: 18 februari 2011 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Zoals gepland, vertrekken we na 4 dagen samen met Santos per auto naar Yogyakarta. Een rit van zo’n 7 uur door prachtig landschap. We krijgen uitgebreid de tijd om onderweg foto’s te maken en genieten met volle teugen van al het moois om ons heen. We rijden door het gebied dat getroffen is door de uitbarsting van de Merapi en weten niet wat we zien. We hadden nadrukkelijk aan de chauffeur te kennen gegeven dat we geen ramptoeristen wilden zijn, maar helaas kon dit stukje van de route niet vermeden worden. Zoals bij ons in de winter de sneeuwhopen langs de weg liggen, zijn het hier de ashopen. De aanblik treft ons diep; geknakte palmbomen, volledig verwoeste oogsten en tentenkampen, waar de vluchtelingen in gehuisvest zijn. De grote legertenten fungeren als gaarkeukens omdat de maaltijden door het leger worden verstrekt. Wat ons nog meer treft, is de solidariteit van de bevolking. Bij stoplichten, op straten en in restaurants wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de ramp. Mensen lopen met zelfgemaakte inzamelingsdozen met de tekst “Merapi” erop. Petje af voor de Javaanse bevolking, die het zelf al niet zo breed heeft en zich zo inzet voor de medemens. Wat kunnen wij veel van hen leren!

In Yogjakarta nemen wij afscheid van Santos en plannen onze bezigheden voor de komende dagen. Samen met Amik, onze chauffeur, brengen wij een bezoek aan Imogiri. Eén van de drie desa’s van de stichting, waar op dit moment o.a. het huizenproject wordt gesteund. Hier ontmoeten we de contactpersoon aldaar, Puri. Met hulp van Stichting Tileng worden de bamboe noodwoningen, die na de aardbeving in 2006 door de stichting gebouwd zijn, vervangen door stenen huisjes. Op dat moment was het vierde huis net gereed en konden we ook hier met eigen ogen constateren dat de steun van Stichting Tileng zichtbaar is.

Tevens bezoeken we de kleuterschool aan de voet van de immense trap, die leidt naar de Sultansgraven. We maken kennis met de kleuterleidsters en mogen een kijkje nemen in de lokaaltjes. De kindertjes zijn gekleed in groen/gele joggingpakjes, hun sportoutfit. Ook hier is mede dankzij de stichting een veilige plek voor de kinderen gecreëerd.

Met een hoofd vol dierbare herinneringen en een intens tevreden gevoel verlaten we Yogyakarta en vervolgen onze reis, want het volgende avontuur wacht op ons. Per boot de Komodo archipel verkennen.

U ziet het, dromen zijn soms géén bedrog. Helpt u mee de droom van Stichting Tileng waar te maken?