Aanschuiftafel Bunga Lili (Bloem van de lelie)

Geplaatst op: 22 mei 2015 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Natuurlijk mag de ‘aanschuiftafel’ Bunga Lili niet ontbreken in onze reeks verhalen rondom het 15-jarig bestaan van Stichting Tileng. Uiteraard hebben wij initiatiefneemster Sonja van der Lely gevraagd haar ideeën en ervaringen op papier te zetten. Zij wilde dat graag, maar was daartoe helaas niet in de gelegenheid. Dat nemen wij daarom maar voor onze rekening. Bijkomend voordeel is daarbij dat wij nu de loftrompet over haar werk kunnen steken, iets wat ze zelf vast niet zou doen.

Onder de naam Bunga Lili heeft Sonja de afgelopen jaren bij haar thuis menig ‘aanschuifdiner’ georganiseerd voor mensen die van lekker Oosters eten houden en die tegelijkertijd het goede doel, Stichting Tileng, willen steunen. Dit onder het motto: “Schuif aan en ervaar de smaak van Azië!”

Sonja’s liefde voor Indisch eten is haar met de paplepel ingegeven. Haar beide oma’s waren sublieme koks met hun eigen specialiteiten. Op familiebijeenkomsten werden de overheerlijke specialiteiten van verschillende tantes en oma’s regelmatig uitgewisseld.

De Indonesische gerechten die zij kookt zijn veelal familierecepten van haar moeder en oma’s. Sommige recepten komen uit haar oma’s kookschriftje uit 1944. Naast de familierecepten kookt zij de traditionele gerechten als gado gado, babi ketjap, saté, etc.

Het initiatief voor de aanschuiftafel is ontstaan tijdens een reis in 2007. In januari van dat jaar maakten Sonja, met haar man Boelo en met haar ouders, een reis naar Indonesië en trokken zij over Java, Bali en de Gili eilanden.

Op Midden-Java verbleven zij o.a. in Baturraden, waar ze samen met een gids een wandeling maakten door de prachtige natuur en langs de heetwaterbronnen. Deze gids (u raadt het al, dat was Santos) vertelde over de omgeving en over Stichting Tileng, waarvoor hij in het dagelijkse leven actief is. Ze werden gegrepen door zijn toewijding en enthousiasme, vooral toen hij later op de dag één van de projecten van de stichting liet zien, een lagere school in Baturraden.

Mede dank zij deze reis werd besloten Stichting Tileng op een niet alledaagse manier te ondersteunen. Zo ontstonden de plannen voor de aanschuiftafel: Oosters (Indisch en Thais) koken voor een klein aantal betalende gasten, waarvan de opbrengst naar de Stichting Tileng gaat.

Wij zijn altijd zeer blij met iedereen die zich verbonden voelt met Stichting Tileng. Of het nou gaat over mensen die hun ervaringen in Indonesië met ons willen delen, of die Nederlanders kennis willen maken de Indonesische cultuur, of die als vrijwilliger iets willen doen voor de stichting, of die zorgen voor een financiële bijdrage, of ……….

Wij stellen het allemaal op prijs. Heel soms kom je echter iemand tegen die in al die categorieën valt, zoals Bunga Lili. Daarom, Sonja bedankt. Je maakt een onlosmakelijk deel uit van 15 jaar Stichting Tileng.

Stichting Tileng: Lekker samen!