Vele kleintjes maken samen iets groots

Geplaatst op: 11 september 2015 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Samen iets moois maken. Een filosofie die past bij een corporatie, een maatschap of een vereniging. Een doel bereik je makkelijker als je het samen met anderen doet. Stichting Tileng had niet het doel om EUR 454.000 te besteden in 15 jaar. Zij had slechts als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mens en omgeving in drie verschillende desa’s op het eiland Java.

Gaandeweg is Stichting Tileng er door de vele donaties in geslaagd om veel goeds te doen. Scholen zijn gebouwd, of opgeknapt. Leraren ontvangen een salaris en kinderen kunnen dankzij een gericht scholarship-programma naar school. Sapi’s (koeien) grazen op het land en zorgen voor nageslacht. Nageslacht dat doorgegeven wordt. Hierdoor ontstaat welvaart op plaatsen waar men er 15 jaar geleden alleen nog van durfde te dromen.

Nu, 15 jaar later, vertrekt er zelfs tot twee keer toe een groep jonge enthousiaste vrijwilligers uit België om met eigen ogen te aanschouwen wat voor moois de stichting heeft gerealiseerd en om met eigen handen een bijdrage te leveren. Slapen bij de dorpelingen en bouwen aan een lokaal voor Sekolah Alam Baturraden (Groene School Baturraden). Alle kosten worden gedragen door deze vrijwilligers van de Bouworde Vlaanderen. Mooier kan het niet. Ook zij doen het samen. Samen met de lokale bevolking en samen met hun leeftijdgenoten.

Zo wordt er weer een mooi project afgerond en kunnen wij als stichting ons richten op het volgende mooie doel. Welke dat wordt? Dat hangt af van de aanvragen die wij uit Indonesië krijgen. Want, hoe graag we ook willen helpen, we kunnen dit alleen samen met de plaatselijke bevolking. Zoals u weet verzinnen wij geen project en vertellen wij niet wat er moet gebeuren. Die input komt van onze plaatselijke vertegenwoordigers die samen met de dorpsvertegenwoordigingen plannen maken.

Het is mooi om te zien dat zo een kleine stichting als de onze al 15 jaar in staat is om dit moois te doen. Samen met u als trouwe donateur. Want of uw bijdrage nou groot of klein is, een idealistisch lading heeft of gewoon omdat u het leuk vindt, ze komt ongetwijfeld recht uit het hart.

Het is de macht van het samen doen, de macht van de kleine beetjes. En vele kleintjes maken samen iets groots.