Hosselaar Hans

Geplaatst op: 23 oktober 2015 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Ergert u zich ook zo aan die jongens die u altijd naar het restaurant van hun neef, oom of buurman willen brengen?

Hans Avontuur beschrijft elke week een voorval, anekdote of dilemma uit zijn leven als reisjournalist.

Je wordt er door de reisgidsen, hostesses, en hotelbazen altijd streng voor gewaarschuwd en waarschijnlijk vaak terecht, maar ik heb op reis in exotische oorden een zwak voor de hosselaars. Je weet wel, die jonge mannen die halve dagen achter je aan lopen om iets te verkopen. Van brommerhuur tot een plaatsje in het altijd geweldige restaurant van hun neef, oom, buurman …….

Ik zal mijn sympathie proberen uit te leggen. Stel je voor. Je woont met je moeder, drie broers en vijf zussen in een krot van kratten, pallets en karton aan de rand van een bamboedorp in pakweg Vietnam (Red.: of Indonesië). Dagelijks is het zwoegen en zweten om net genoeg geld bij elkaar te schrapen om te kunnen eten. In elk geval ‘s-avonds. En dan wordt er om de hoek, aan dat witte strand met palmbomen, een luxe resort gebouwd waar vreemde mensen op visite komen. Toeristen.

Wat zou jij doen? Doorgaan met rijst planten en plastic flessen verzamelen, of een alternatief bedenken waarmee het leven er net wat zonniger uit gaat zien? Want die mogelijkheid doet zich dankzij dat nieuwe resort plotseling voor. Die toeristen geven je een dagloon als je hun koffer van de bus naar het hotel draagt, of een maandloon als je hen naar de verborgen waterval brengt. Je hebt geen idee waarom ze daar zo graag naartoe willen, maar de klant is koning en het geld is goed.

Toegeven, ook ik erger me onderweg soms aan dat voortdurende gezeur. En ja, ook wimpel ik ze regelmatig af. Gewoon, omdat ik niets hoef of omdat ik naar rust verlang. Meestal doe ik dat op een vriendelijke manier. Maar als de hosselaar wat al te vasthoudend en opdringerig is, ook weleens met harde woorden.

En daar heb ik later weer spijt van, omdat ik in hun situatie precies hetzelfde zou doen.

Stichting Tileng: Mensen, doneer en doe mee met ons scholarship-project! Kinderen kunnen dan naar school en later een vak gaan leren, zodat ze geen hosselaar hoeven te worden.