Dodental aardbeving Java loopt op

Geplaatst op: 27 mei 2006 · Geplaatst in: Weekendverhalen

YOKYAKARTA – Het dodental als gevolg van de aardbeving zaterdag op Java is opgelopen tot bijna 2300.

Dat heeft Indonesische overheidsfunctionaris meegedeeld.

De aardbeving had volgens de Indonesische autoriteiten een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag volgens de eerste berichten op 37 kilometer ten zuiden van de stad Yogyakarta op 33 kilometer onder de zeebodem. De regio Bantul, ten zuiden van de stad Yogyakarta, lijkt het zwaarst getroffen.

Puin

Over de materiële schade is nog niet veel meer bekend dan dat er volgens getuigen duizenden gebouwen zijn ingestort. Onder het puin liggen waarschijnlijk mensen. De luchthaven van Yogyakarta is gesloten omdat de start- en landingsbaan beschadigd is. De stad is over de weg moeilijk te bereiken

Yogyakarta ligt niet ver van de vulkaan de Merapi, die de laatste tijd actief is. Een vulkanoloog in Yogyakarta zei dat de aardbeving niet is veroorzaakt door de vulkaan, maar dat de activiteit van de Merapi na de beving is toegenomen.