De “Buffelbank” van desa Tileng

Geplaatst op: 9 mei 2008 · Geplaatst in: Weekendverhalen

In de laatste bestuursvergadering is het Projectrapport Project Sapi 2007 goedgekeurd. We hebben op dit moment 115 koeien bij families ondergebracht. Voor de volgende fase loopt er een aanvraag voor nog eens 24 koeien, die wij binnenkort zullen realiseren.

De ondersteuning door Stichting Tileng blijft goed lopen. Het buffelproject werkt nog steeds zeer positief. Dit blijft toch een voorbeeld van effectieve steun voor een traditioneel gebruik: de buffelbank. Traditioneel sparen boeren in Indonesië niet bij een bank maar via vee. Het werkt zo: een boer verzorgt een of meer buffels van iemand anders (Stichting Tileng). De buffel wordt gedekt en het kalf is het eigendom van de verzorgende boer.

Deze traditionele vorm van kapitaalvermeerdering kost veel tijd. Met steun van buiten, zoals via het buffelproject van Stichting Tileng kunnen meer boeren meer buffels per persoon verzorgen en hun economische situatie sneller verbeteren.

We blijven er nog even mee door gaan.