Toespraak bij de opening in Baturraden

Geplaatst op: 5 september 2008 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Tijdens de ingebruikname van de lagere school in Baturraden op 4 augustus 2008 heb ik de volgende kleine toespraak gehouden.

“Geachte Bupati Banyumas, beste mensen van Baturraden. Apa kabar? (hoe gaat het met u?) Ik ben zeer blij hier weer bij jullie te zijn. Zeker nu ik ook deze prachtige school heb gezien. Het resultaat van een goede samenwerking tussen Stichting Tileng en de mensen van Baturraden, onder coördinatie van de Djatmiko en Tekad. Het is goed te horen dat er zoveel participatie is geweest van de ouders van leerlingen.

Ik kan u vertellen dat het bestuur van Stichting Tileng heeft gezegd dat er van de week geld zal worden overgemaakt naar Baturraden, zodat de school inclusief Mushola in zijn geheel kan worden afgemaakt. Zo kan de school in oktober helemaal klaar zijn.

Van de week zal duidelijk worden of het bestuur ook akkoord gaat met het nieuwe plan van de TK Anak2 Pertiwi in deze desa. Ik heb daar aan het bestuur per e-mail om gevraagd.

Ik nodig de Bupati Banyumas uit nog meer te gaan samenwerken met Stichting Tileng, zodat er nog meer mooie plannen in Baturraden gerealiseerd kunnen worden.

Ik ben graag bereid straks samen met de Bupati Banyumas symbolisch de koepel te plaatsen van de school Mushola. Tevens zal ik met de Bupati Banyumas een voetafdruk plaatsen om deze samenwerking verder te symboliseren. Ook zal ik met de Bupati met de kedil (kapot gooien aardewerkpot met rijst) de school inwijden in hoop dat het met de school goed zal gaan.

Beide handelingen om aan te geven dat er geen onderscheid is in mensen, wat voor geloof ze ook hebben. Ik weet dat er mensen in Nederland zijn die daar anders over denken, maar dat is een enkeling. Het is goed dat jullie dat weten. In Nederland mag men zeggen wat men vindt en denkt. Maar ik vind ook dat dat niet altijd kan, zeker als je daar mensen pijn mee doet. Maar houdt goed voor ogen, wij blijven vrienden, wat een individu in Nederland ook zegt of vindt.

Ik wil dan ook besluiten u nogmaals te bedanken en hoop nog veel van deze bijeenkomsten mee te maken in Baturraden.

Als laatste wil ik de vertegenwoordigers van Stichting Tileng en mijn vrienden, Tekad, Djatmiko, Suci en Tri bedanken voor het vele werk en het vertrouwen.

Salam, terima kasih. (gegroet en bedankt)”