Vuilnisophaaldienst

Geplaatst op: 19 juli 2013 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Op een ochtend – zittend met een bakje thee voor mijn verblijf “Santos Home Stay” in Baturraden Kemutug Lor –  zie ik tot mijn verbazing een vuilniswagen langskomen die de vuilnisbakken komt legen. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt en ik kom toch al een groot aantal jaren in Baturraden.

Verhaal 19-07-2013 aNu blijkt maar weer eens dat sinds Stichting Tileng actief is in Baturraden Kemutug Lor de mensen zelf ook hard werken aan het verbeteren van hun leef- en woonomstandigheden. Sinds kort denkt men goed na over het milieu in hun desa. Het project is begin 2013 gestart door de mensen in Kemutug Lor zelf. Ze zijn zich bewust geworden dat netheid bijdraagt aan een goede gezondheid. Het afval wordt niet meer op een hoop gegooid in de omgeving van hun huis maar ze doen alles netjes in vuilnisbakken. Deze worden voor een gewoon huishouden eenmaal per week opgehaald. Voor grote vervuilers gebeurt dat driemaal per week. Ze hebben als gemeenschap zelf de vuilnisauto gekocht en betalen ook voor deze dienst. Geweldig, toch?

De door de stichting gebouwde bad- en wasgelegenheden dragen ook bij aan het verbeteren van de hygiëne van de mensen in de desa. Ze wassen zich en doen hun behoeften niet meer in de kali, maar netjes in de wasgelegenheden en op het toilet. Hier komen we nog een keer op terug in een apart verhaaltje met foto’s.

Zo zie je dat het werk van de stichting zijn impact heeft en mensen aan het denken zet. Het is weer eens duidelijk geworden dat onze inzet voor het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden niet voor niets is. We moeten dus gewoon door blijven gaan!