Zoek de verschillen ……….

Geplaatst op: 27 december 2013 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Twee afbeeldingen, twee spelende kinderen en twee glijbanen. Zo op het eerste gezicht lijken de plaatjes in essentie niet zo verschillend. Toch zijn er, buiten de plaatjes om, een hoop verschillen.

Het kind links is misschien net klaar met school voor die dag en gaat lekker spelen. Misschien is het weekend, misschien is het vakantie. Hoe dan ook, op korte termijn zal het kind links weer in de klas zitten en een hoop kunnen leren.  Na de kleuterklas zal ze in groep drie leren lezen en schrijven om vervolgens, na de groepen vier tot en met acht te hebben doorlopen, naar de middelbare school te gaan. Daar zal ze al snel moeten beslissen wat ze later wil worden omdat er een profiel moet worden gekozen dat aansluit bij de vervolgopleiding. Dit traject is voor een gemiddeld Nederlands kind vanzelfsprekend en er is keuze genoeg.

Het kind rechts woont in Indonesië. Voor hem is dit opleidingstraject niet vanzelfsprekend en is er minder keuze. Allereerst omdat er in Indonesië minder scholen zijn en de scholen die er zijn lang niet altijd in een staat verkeren waarin ze zouden moeten verkeren. Als je school  bijvoorbeeld geen goed dak heeft in de regen, ben je vanzelfsprekend minder gefocust op de les.

Daarnaast moeten je ouders wel genoeg geld hebben om je naar een school te sturen. Een lagere school lukt vaak wel, maar dan? Werken of doorleren? Doorleren geeft zicht op een betere toekomst, maar dan moet er wel geld zijn om door kunnen te leren. Als dat er niet is, houdt het op. Dan valt er ook niks te kiezen.

Met Stichting Tileng willen we de kinderen in Indonesië in de desa’s Tileng, Imogiri en Baturraden een betere toekomst geven. Dit willen we doen door, op initiatief van de lokale bevolking, bij te dragen aan structurele verbeteringen, zoals het bouwen van scholen en het bijdragen aan schoolgeld voor kinderen die anders geen onderwijs kunnen betalen. Op die manier kunnen kinderen naar school, goed onderwijs krijgen, een goede baan krijgen en zorgen dat hun kinderen naar school kunnen. Zo wordt de leefomstandigheid van families structureel verbeterd.

Om dit te kunnen blijven doen is er wel geld nodig. Een donatie is daarom zeer welkom. Alvast bedankt!