Radio Indigo

Geplaatst op: 2 oktober 2015 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Iedere donderdagavond zendt RTV Rijswijk FM het programma Radio Indigo uit, tussen 18:00 en 19:00 uur, met een herhaling op de zaterdag tussen 09:00 en 10:00 uur. Radio Indigo wordt gepresenteerd door Maud Guldenaar.

Een gezellig Indisch amusementsprogramma voor jong en oud, met veel muziek en interessante gesprekken met mensen uit de muziek, de sportwereld en uit de wereld van cultuur .

Men kan live meeluisteren op het internet op de uitzendtijden.

Op gezette tijden ben ik daar ook te gast. Zo krijg ik de gelegenheid te vertellen over Stichting Tileng en haar projecten. Het is altijd heel gezellig in de studio, waarin – naast de verhalen die ik dan mag vertellen – vooral ook veel mooie muziek gedraaid wordt.

De laatste keer dat ik daar was heb ik verteld over het succesvolle gezamenlijk project van Bouworde Vlaanderen en onze stichting; de bouw van een nieuw klasgebouw voor de zeer populaire Sekolah Alam Baturraden (Groene School Baturraden) in Baturraden.

De school begon in 2011 met de droom van Myra Safar, die een beter soort onderwijs voor haar dochters wilde. Myra dacht daarbij aan een school waar iedereen naar toe zou kunnen, ongeacht (financiële) achtergrond of (academisch) potentieel. Een school waar ook kinderen die speciale aandacht nodig hadden welkom zouden zijn.

Op ‘haar’ school zou met name gebruik gemaakt moeten worden van de rijkdom van de Indonesische natuur. Bergen, rivieren, landerijen, bossen, de zee, dit zijn allemaal rijke bronnen van kennis en motivatie, en daarmee goede handvatten voor onderwijs.

Myra besloot een school te stichten waar het milieu een belangrijk onderdeel van het lesprogramma moest worden. De lessen worden in de Groene School niet alleen in het klaslokaal gegeven, maar ook buiten, in de natuur, op een markt, of andere locaties, waar kan worden geleerd door eigen waarneming en interactie. De lessen zijn gebaseerd op de creativiteit van het onderwijzend personeel, met de natuur als hulpmiddel en het lesmateriaal als gids.

Myra is er van overtuigd dat kinderen, die in en met de natuur leren, van die natuur gaan houden en er later, wanneer zij het voor het zeggen hebben, beter voor zullen zorgen.

De Groene School is geen traditionele, glad betegelde en kleurig geverfde school geworden, maar hij staat wel midden in de bossen en is precies geschikt voor het soort onderwijs waar hij voor bedoeld is.

Vanwege het grote succes, en de vele aanmeldingen van nieuwe leerlingen, hebben de mensen in Baturraden besloten een nieuw (van bamboe) te bouwen klasgebouw in te dienen als gezamenlijk project van Bouworde Vlaanderen en Stichting Tileng.

De vrijwilligers van de Bouworde hebben het project enthousiast omarmd. Zij gingen in twee groepen naar Baturraden, in juli en augustus. De vrijwilligers betaalden zelf de reis- en verblijfskosten en daarbij zamelden ze ook geld in voor bouwmaterialen. Stichting Tileng heeft daarvoor garant gestaan en een bedrag voorgeschoten, zodat vooraf materialen konden worden ingekocht.

Het project is in zijn totaliteit naar grote tevredenheid van een ieder gerealiseerd. Wij bedanken dan ook Bouworde Vlaanderen en haar vrijwilligers voor de samenwerking en realisatie.

Dat deze samenwerking een vervolg moge krijgen.

Lees ook nog eens het verhaal van Wannes Victoor “Bouworde Vlaanderen besliste”, Silke Lenaerts ,“Op vrijwilligersreis naar Indonesië”, Remco Lange “Vele kleintjes maken samen iets groots” en Myra Safar, Yayasan Sekolah Alam Baturraden (Stichting Groene School Baturraden) “Vakantie & werken”.

Ik kijk nu al weer uit naar mijn volgende bezoek aan Radio Indigo, zodat ik weer een van onze projecten onder de aandacht kan brengen bij de luisteraars.