Vrijwilligerswerk in Baturraden

Geplaatst op: 29 januari 2016 · Geplaatst in: Weekendverhalen

Daar stonden we dan in Baturraden, op de stoep bij Santos Homestay. Geen idee wat ons te wachten stond, maar vol motivatie en enthousiasme om een handje te helpen en ons te laten onderdompelen in de Javaanse cultuur. Ook de inwoners van Baturraden hadden er zin in. Op de scholen werden we zeer gastvrij ontvangen en ook voor de lessen bij Santos thuis was er altijd animo. De kinderen en docenten waren allemaal erg enthousiast en wilden graag samen met ons leren.

Vier weken lang hebben we mogen meelopen in de kleuter- en basisscholen van Stichting Tileng en hebben we daar zelf activiteiten mogen verzinnen. Zo hebben we Engelse en Nederlandse liedjes met de kinderen gezongen, simpele Engelse lesjes gegeven, creatieve activiteiten met de kinderen gedaan en onze culturen mogen uitwisselen. Wij hebben hier ook zelf ontzettend veel van kunnen leren. Naast het leren met de kinderen hebben wij veel tijd doorgebracht met de docenten. Hen hebben wij Engels en Nederlands geleerd. Tegelijkertijd leerden zij ons Bahasa Indonesia. Belajar bersama (samen leren) was het motto. Door dit werk hebben wij ontzettend veel kunnen leren van de Indonesische cultuur en hebben wij met eigen ogen kunnen zien wat voor fantastisch werk Stichting Tileng al heeft verricht. De bouw en renovatie van scholen, donaties voor schoolgeld en lesmateriaal maar ook de salarissen van docenten die deels door de stichting worden betaald.

We hebben niet alleen kunnen zien wat Stichting Tileng al heeft bereikt in de loop der jaren, maar ook dat er nog veel mogelijkheden liggen om de bevolking te steunen. Zo merkten we bijvoorbeeld dat er nog veel kan worden verbeterd op het gebied van Engelse les en er kunnen nog veel bouw- en renovatiewerkzaamheden worden verricht. Daarnaast is het natuurlijk altijd leerzaam om met mensen uit verschillende culturen op te trekken en zo van elkaar te kunnen leren. We hopen dan ook dat er nog veel vrijwilligers na ons komen die samen met de inwoners op Java kunnen werken aan een betere toekomst, zowel op bouwkundig, sociaal als educatief gebied.

Voor ons was het een ervaring die wij nooit zullen vergeten. We hebben geweldige mensen ontmoet en veel van elkaar mogen leren en met elkaar kunnen delen. We gaan dan ook zeker nog een keer terug naar deze prachtige plek!

Redactie: Janou en Anke zijn inmiddels ‘vrijwilligers jeugd en hygiëne’ bij Stichting Tileng.